Медена торта - един нежен, пухкав и вкусен домашен сладкиш

Съставки:

-              за блатовете - 1/2 ч.ч. пчелен мед – течен, 2 -3 бр. яйца; 2 и 1/2 - 3 ч.ч. брашно; 1/2 ч.ч. захар; 1 ч.л. сода; 1 ч.л. канела;

-              за крема - 1 л прясно краве мляко; 2 бр. жълтъци; 5-6 с.л. брашно; 100 г захар; 1бр.ванилия

Блатове

Медът и захарта се изсипват заедно в дълбока тенджера, слага се на умерен огън, и се бъркат докато захарта се разтопи. Добавя 1 ч.л. сода – Постепенно, към тях се добавя содата. Сместа се разбърква и се оставя малко да поизстине. Разбиват се яйцата и се добавят към сместа, слага се канелата, добавя се и постепенно се добавя и брашното всичко се разбърква отново. Тестото не трябва да е много твърдо, но да не залепва и по ръцете, ако е необходимо се добавя още брашно.

Готовото тесто се завива във фолио (или се слага в съд с капак) и се оставя да престои в хладилник за 30 – 40 минути. След това се разделя на 4 части, всяка се разточва на кора около 5-6мм и се изпича в загряна фурна за 7-8 минути(може и на вентилатор, но за около 5мин.), като предварително се надупчват за да не се надуят. Готовите блатовете се намазват много обилно с крем и тортата се оставя да престои поне 12 часа в хладилник. Украсява се ядки, с глазура, или настърган шоколад. Може да се поръси със смлени ядки и натрошени остатъци от блатовете.

Крем

В 100-200 мл от млякото се разбърква много добре брашното. Към останалото мляко се добавя захарта и слага да закипи. В брашнената смес се добавят разбитите жълтъци и полученото се добавя с непрекъснато бъркане към кипналото мляко. Кремът е готов когато се сгъсти, тогава се добавя и ванилията.

Приятен апетит! 

ПЧЕЛЕН ДАР