Възстановете косата си с медена маска

Медът е добре известен като естествен подсладител, но знаете ли, че е чудесен и за вашата коса?

Ползите от меда са известни от хиляди години. Преди да се появи съвременната медицина, медът е бил една от основните съставки в много лекарства. Вероятно сте забелязали, че много козметични продукти съдържат прополис или мед, дори пчелен прашец.  Медът е пълен с хранителни вещества, които могат да насърчат растежа на косата и да стимулират космените фоликули, а неговите овлажняващи свойства могат да помогнат за поддържането на скалпа ви здрав.

Защо трябва да използвате маски за коса с натурални продукти? Маските за коса са лесни за приготвяне и същевременно много ефективни. Какво по-добро от една естествена маска, която може да направите с няколко продукта, без да напускате дома и без да похарчите куп пари, за да имате прекрасна коса. Освен това естествените маски за коса не съдържат химикали, които могат да раздразнят скалпа ви. Естествените маски за коса са начинът за постигане на здрава, лъскава и мека коса, която можете с гордост да покажете навън.

Медът съдържа много минерали, витамини и други хранителни свойства, които могат да направят косата и скалпа по-здрави. Нанасянето на мед върху косата е жизненоважна част от обичайната за грижа за косата за много хора.

Медът предпазва и лекува скалпа. Сърбял ли ви е скалпът? Знаете ли колко неприятно може да бъде това?  Намирането на подходящият продукт за вас, може да бъде трудно, но винаги можете да опитате с мед да се избавите от проблема. Медът е естествен продукт, така че има по-малък шанс да раздразни скалпа ви още повече. Антибактериалните и антисептичните свойства на меда са много ефективни за предотвратяване на инфекции на скалпа.

Медът хидратира косата. Тънката и суха коса може да бъде трудна за разресване, тя е и податлива на накъсване. За такава коса продуктите трябва да могат да хидратират косата, но и да предотвратяват излизането на влагата от космените фоликули. Медената маска за коса може да бъде отлично решение за това.

Медът насърчава растежа на косата. Дългата коса изглежда красива, нали? Ако сте копнеели за дълга коса, медената маска за е решението. Медът подобрява качеството на косата ви, поддържа нея и скалпа ви здрави, което влияе и върху самия растеж на косата. Хранителните вещества от меда подхранват космените фоликули с минерали, необходими за правилния растеж на косата. Нанасяйки мед върху косата си, вия е правите по-силна, а тя от своя страна ще расте по-бързо.

Медът придава блясък на косата, той подхранва косата ви от вътре, а това и придава невероятен естествен блясък. Освен това, фините отблясъци в могат да подобрят и естествения и цвят.

Медът омекотява косата. Не е нужно да харчите много пари за луксозни балсами, за да получите копринено гладка и мека коса - медът помага за омекотяване и изглаждане на косата ви.

Медът е пълен с антиоксиданти, които могат да направят чудеса с косата ви . Свободните радикали могат да увредят косата ви, но антиоксидантите ще предотвратят това. Както можете да видите, медът може да направи невероятни неща за косата ви, но има едно нещо, което трябва да сте наясно – използвайте суров мед. Суровият мед идва директно от пчелния кошер и не е обработен с топлина. Ако искате да се възползвате от всички предимства на меда, трябва да използвате само суров мед.

Ето и няколко рецепти за маски за коса с пчелен мед.

Маска за коса с мед и банан. Бананите са пълни с витамини като В6, витамин С и калий, които са от съществено значение за растежа на косата . Съставки: За дълга коса - ½ чаена чаша мед, 2 узрели банана, ¼ до ½ чаша зехтин( за по-дълга коса). За къса коса продуктите са наполовина. Начин на приготвяне и употреба: Намачкайте бананите до получаването на равномерна консистенция, след това добавете зехтина и меда и разбъркайте всичко заедно. Нанесете сместа върху скалпа и косата и оставете да подейства за 20 минути. Използвайте шапка за коса. Измийте с топла вода и шампоан. Имайте предвид, че бананът, когато изсъхне по-трудно се измива от косата.

Маска за коса с мед и яйца. Яйцето е често срещана съставка в натуралните продукти за коса, защото е пълно с протеини и витамини, които са от съществено значение за косата. В комбинация с мед и зехтин получавате доста добра маска, която ще се засили растежът на косата ви и ще се погрижи за цялостното и подмладяване. Съставки:  2 яйца, 3 супени лъжици мед, 2 ½ супени лъжици кокосово или зехтин. Начин на приготвяне и употреба: Разбийте яйцата, след това добавете олиото и меда. Смесете всичко и маската за коса е готова за употреба. Нанесете маската по цялата дължина на косата си и я задръжте около час. За по-добър ефект увийте косата си с кърпа или шапка за душ. Топлината ще помогне на витамините, минералите и други хранителни съединения да проникнат по-дълбоко в косата ви. Когато времето изтече, измийте косата си с шампоана, който обикновено използвате.

Маска за коса с мед и кисело мляко. Също като яйцето, киселото мляко е пълно с протеини, които са полезни за вашата коса. Тази маска за коса е особено подходяща за суха и начупена коса и коса, склонна към пърхот. След употреба и косата ви ще бъде лъскава, овлажнена и мека на допир. Освен това, млечната киселина от киселото мляко ще почисти скалпа. Съставки: 4 супени лъжици кисело мляко, 2 супени лъжици мед. Начин на приготвяне и употреба: Смесете добре меда и киселото мляко, за да получите еднородна смес. Нанесете маската върху косата си с ръце или четка-апликатор. За оптимални резултати масажирайте сместа върху скалпа и не забравяйте да покриете всяка зона на косата, дори върховете на косата. Увийте косата си с кърпа и оставете маската за около 30 минути. Измийте с шампоана си и по възможност, оставете косата да изсъхне без да използвате сешоар.

Някои хора вярват, че естествените продукти са скъпи или че не са толкова ефективни като химическите продукти, но това не е вярно. Медът е продукт, който можете да намерите във всяка къща и приложенията му са многобройни. Един от тях е в козметиката, така че защо да не се възползвате от това. Когато правите собствени маски за коса, вие знаете какво точно слагате в нея. Бъдете внимателни, когато подбирате продукти за вашата маска за коса – медът е чудесен за косата, но зехтинът, например, не е подходящ за коса склонна към омазняване.  Не всяка коса е еднаква – една е суха, а друга мазна. Има много и най-различни варианти за маски за коса с мед. Изберете правилната маска за коса за вашата коса и имайте предвид, че маските за коса трябва да се използват умерено.

Красивата коса е здравата коса - още 4 натурални маски с мед за суха и повредена коса

 

**Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.