Какво е НАТУРАЛЕН манов мед?

манов мед

Първо, нашият мед напълно отговаря на понятието натурален(природен) продукт:

 - здрави пчели, които не се хранят с химия и не са третирани с антибиотици, а само с естествени продукти, билки и билкови масла.

 - на пчелина ни не се използва пластмаса, пенополистирол, парафин и други, а само материали, като дърво, памук и естествен восък.

 - кошерите са направени от дърво и не се обработват с боя или лак на химична основа.

На второ място, нашият мед се събира на уникално място - Природен парк „Странджа“ - едно от малкото останали у нас (и не само) места, където е възможно да се получат екологични продукти, които никоя страна в света не може да има.

На трето място, мановият ни мед е изключителен ценен, полезен и богат на минерали и витамини.

Какво всъщност представлява мановият мед от Странджа.

Мановият мед от Странджа планина е коренно различен от нектарния. Той се събира от маната - сладкият сок, който се отделя от листата и жълъдите на различните видове дъб тук, когато са нападнати от насекоми (листни въшки), както и от екскрементите на тези насекоми. Листните въшки пробиват листата (жълъдите) и те започват „да сълзят“, „разболяват се“ – от тях започва да отделя сладък, лепкав и много гъст сок, част от който им служи за храна. В периода, в който „пада“ маната в Странджа почти няма други източници на некатар за пчелите и те започват да я събират и я превръщат в така нар. манов мед.

Но предпоставките за наличието му са много и поради тази причина не всяка година го има. Един възрастен пчелар ни каза: „Манов мед... една година има, една – малко, една – не и така отново. Природа.“.

Обикновено условията за образуване на мана са от средата на месец юни, до края на месец август. Често се случва да има мана, но да не може да се събере от пчелите, защото няма достатъчно влажност, която да втечни гъстия сладък сок, за да стане достъпен за пчелите или обратното - твърде много влажност (мъгла, превалявания), която отмива маната и не може да се оползотвори от тях.

 

За да има хубав манов мед е необходимо благосклонна Природа(топло време с умерена влажност) и разбира се дъбови гори :) .

ПЧЕЛЕН ДАР