Пчелният прашец при бременност

Специалистите са на различно мнение за използването на билкови добавки като пчелен прашец от бременни и кърмещи жени. Някои от тях подкрепят употребата му, други – не чак толкова. Всъщност това е съвсем понятно.

И така, като цяло мнението е, че:

Пчелният прашец е силно концентрирана суперхрана, изключително богат на ензими, високи дози протеини, аминокиселини,  антиоксиданти.  Съвсем малко количество от него е достатъчно, за да задоволи дневните нужди на организма от витамини и минерали.

Има направени проучвания доказващи, че консумацията на пчелен прашец в умерени количества от бременни е наистина полезна, дори някои го определят като: „прави чудеса“. Ето и изтъкнатите предимства:

·         Пчелният прашец помага за пречистване на кръвта и подпомага доставката на кислород към клетките на мозъка.Това намалява риска от високо кръвно налягане или хипертония при жени по време на бременността.

·         Пчелният прашец може да подобри храненето на майката, без да навреди на нормалното развитие на плода - той е натурална и ефективна хранителна добавка по време на бременност.

·         Пчелният прашец допълва хранителните дефицити, защото той е богат на минерали, витамини, протеини, и аминокиселини, който помага в растежа и развитието на бебето.

Ø  Минералите, които се намират в пчелния прашец включват калций, йод, желязо, магнезий, бор, злато, мед, манган, фосфор, калий, селен, силикон, сяра, натрий и цинк.

Ø  Наред с витамините C, D, E, A, K, P,   пчелният прашец съдържа всички B витамини ( освен един- B12), но е с особено високо съдържание на B9 или това, което обикновено е познато под наименованието фолиева киселина, от която бременните жени се нуждаят, особено в първото тримесечие от бременността, защото за развитието на мозъка и нервната система на плода.

·         Високите нива на антиоксиданти в пчелния прашец укрепват имунната система на майката, без да засяга развитието на плода.Той защитава бременните жени от настинка, грип и други заболявания.

Въпреки всички ползи, трябва да се вземе под внимание и следното:

·         Ако до сега не сте консумирали пчелен прашец, трябва да се започне с няколко зърна, докато постепенно се стигне оптималната дневна доза от пълна чаена лъжичка.

·         Препоръчително е пчелният прашец да бъде предварително разтворен, най-добре в натурално прясно или кисело мляко.

·         Не се приема пчелен прашец, при наличие на някаква алергия. Най-добре е първо да се направи консултация с личния лекар, за установяване на източниците причиняващи алергия (ако вече не са доказани) и възможността от прием на пчелен прашец. Има и случаи, при които хора с поленова алергия, приемат без проблемно пчелен прашец, дори като лек срещу нея.  

 

Важно е при закупуване на пчелния прашец, да се уверите, че той е събиран от места без замърсявания, като метали, пестициди и хербициди. Наличието на токсини и примеси може да причини сериозни здравословни проблеми, както на майката, така и на бебето... изобщо на всеки човек.  

ПЧЕЛЕН ДАР