Красиви, слаби, здрави и спокойни

Ако имате няколко излишни килограма, специалистите ще ви препоръчват да намалите приема на захар. Медът е отличен алтернативен подсладител за захарта, тъй като той поддържа кръвната захар и дори може да ви помогне да отслабнете. Той съдържа витамин В6, фолиева киселина, витамин С, желязо, калций, натрий, цинк, калий и фосфор и минерали, за които е известно, че ускоряват метаболизма.

По-здрави

Витамините в меда понижават нивата на лошия холестерол и подобряват нивата на добрия. Ежедневната консумация на една лъжичка мед допринася за по-доброто кръвообращение и подобряване на еластичността на стените на кръвоносните съдове. Изследванията показват , че антиоксидантите в меда могат да предотвратят блокирането на артериите, като помагат за борба с редица сърдечно-съпътстващи заболявания. Наред с това медът е мощен антисептик. Той се препоръчва за консумация на гладно, защото има свойството да убива бактериите и да понижава киселинността в стомаха, като така потиска възпаленията, болките, спазмите и неразположенията.

По-спокойни

Медът помага на нервната система да се успокои. Нервното напрежение и безпокойство стихват, умората отминава, стресът намалява. Подобно на захарта, медът причинява повишаване на инсулина и освобождаването на серотонин: веществото в нашето тяло, което подобрява нашето настроение и цялостно щастие. Въглехидратите в меда допринасят за по-здрав сън. Те повишават нивата на естествения инсулин в кръвта, което пък освобождава серотонин. Тялото се отпуска лесно и изпада в дълбок сън по-лесно и дълготрайно. Така организмът си почива качествено. Освен това, когато нивата на стрес в тялото са балансирани, мозъкът съумява да поддържа процесите в паметта свежи. Също така изследвания сочат, че медът има способността да помага на организма да абсорбира калций, а това има и благоприятен ефект върху мозъчната функция.

 

ПЧЕЛЕН ДАР