Медена диета

Случайно попаднах на една невероятна диета с мед, особено популярна през 2013г-2014г. Струва си да я опитате тази зима. Аз я започнах още днес – нали е понеделник, а и от както свърши сезонът съм качила и някое друго килце :) .

И така:

Медената диета има три основни правила. Първото е сутрин и вечер да се пие хладка вода, смесена с лимон и две супени лъжици мед. Второто е да замените цялата захар с мед. Последното е да вземате по лъжица мед всяка вечер преди лягане.

Твърди се, че по този начин ще можем да регулираме желанието си за захар на следващата сутрин. НО - успехът на медената диета не зависи само от горните три принципа, а изисква здравословно и балансирано хранене.

За мен лично – това не е точно медена диета, а начин да използваме меда целесъобразно ползите му, включвайки го в един балансиран режим на хранене, защото в действителност, медът е богат източник на антиоксиданти, особено на флавоноиди. Тези молекули са много ефективни, когато става въпрос за отслабване. Това означава, че консумацията на мед може да намали риска от затлъстяване чрез стабилизиране или дори загуба на тегло.

Освен това, пчелният мед има голяма сладост, което го прави отличен заместител на захарта, подсладителите и всичко, което е вредно за тялото ни. За подслаждането на храни, напитки, десерти и ястия е достатъчно съвсем малко количество мед, което ще компенсира лъжица или две захар, за да се постигне същия сладък вкус. И да не забравяме – ниският гликемичен индекс на меда - което означава, че консумацията му не води до рязко повишаване на кръвната ни захар.

Макар че много хора са скептични за включването на меда в диетата и неговите положителни резултати - факт е, че чрез консумацията на мед в умерени количества, можем да избегнем консумацията на твърде много захар, което ще доведе до регулиране на нивата на инсулина ни в кръвта, а от там и излишното натрупване мастни клетки. Вие как мислите? Може би единственият начин да се прецени ефективността ма пчелния мед в диетата е да се тества. Няма какво да губите. В най-лошия случай ще получите цялата сезонна защита от вируси, която бихте искали да имате.

* Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.