Пчелният мед в народната медицина

„Народната медицина е съвкупност от устни сведения за начините и средствата за лечение, предавани от поколение на поколение. Тя представлява многогодишен лечителски опит, запазен в народната традиция“. / Петър Димков/

Според народната медицина „за всяка болка има билка“ и макар рецептите от нея често да ни се струват странни, отдавна са доказали своя ефект, стига човек да има достатъчно воля да ги изпълнява и вяра във това, което прави.

За стимулиране на имунната система – Смесете 250г билков мед с 10г пчелен прашец и 1 капка пчелно млечице. Разбъркайте добре. Приемайте по 1ч.л. от сместа 20мин преди хранене. Лекът трябва да се държи в съд с тъмни стени.

Безсъние – Накиснете във вода пшенични трици и добавете мед в съотношението на меда и триците е 1:2. Приемайте 2 пъти дневно сутрин и вечер по 1с.л.

Болки в стомаха – 2с.л. семена от копър се заливат с 500мл вряща вода. Оставя се за 1 час да изстине и се прецежда. След това се добавят 2с.л. мед и се разбърква, докато медът се разтвори. Приема се по 1/2ч.ч. от лекарството на 4 пъти през деня.

При анемия – В продължение на 30 дни приемайте всеки ден по 1ч.ч. лимонов сок, в който има разтворена 1с.л. мед с високо съдържание на желязо – манов мед, боров мед.

Срещу простуда – Към 800мл топла вода добавете сока от 1 лимон и 100г липов мед, след като медът се разтвори, изпийте лекарството на 3 пъти през деня.

Срещу артрит – Правете компреси от мед, сок от алое и водка в съотношение 2:1:3, разбъркани много добре. Може да използвате сместа и като мехлем, за да мажете с нея болното място.

ПЧЕЛЕН ДАР

РЕЦЕПТИ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА