Красиви с мед

В състава на пчелния мед влизат много полезни за организма елементи. Медът има полезно въздействие и върху кожата. Той е един от най-благоприятни природни продукти за разкрасяване. Може да почистите кожата си с мед, да я хидратирате и направите по-еластична.

Лосионът за лице е част от ежедневната грижа за кожата. Може да приготвите домашен лосион с мед.  Необходими са само две съставки – 1ч.л. мед и 3с.л. вода. За почистването се използва памучен тампон, който се напоява в сместа. След процедурата, лицето се изплаква със студена вода.

Ако кожата ви е нормална, може да си направите маска от прясно мляко и мед. Използват се равни количества - 1 чаена лъжица мляко и същото количество мед. Маската се нанася на лицето и се оставя да престои 10 минути. Почиства се с хладка вода.

Маска за лице при мазна кожа може да направите от мед, лимонов сок и зехтин. Необходими са ви отново равни количества по 1ч.л от трите продукта. Разбъркват се докато стане еднородна смес и се нанася на лицето за 10-15 минути. Почиства се с хладка вода. Твърде вероятно е лицето да започне да ви опъва силно, ако ви притеснява това – изплакнете по-рано.

За студените есенни и зимни дни натуралният балсам за устни е удачно решение, предотвратяващо изсушаване и напукване. Нужни са ви няколко продукта: 1ч.л. мед, 1с.л. чист пчелен восък, 2с.л. кокосово масло и 10 капки етерично масло по избор. Медът, восъкът и кокосовото масло се разтапят бавно на слаб огън, като се разбъркват непрекъснато. След като се получи еднородна смес, се вади от огъня и се оставя малко да се охлади. Добавя се етеричното масло, отново се разбърква и се прехвърля в подходящ съд – например малко стъклено бурканче от вече изразходван крем.

Медът е антиоксидант, притежаващ противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства. Дори и само мед да нанесете на кожата си, на лицето си то резултатът ще ви впечатли. 

ПЧЕЛЕН ДАР