Кошерният въздух

Пчелите наистина са очарователни същества. Те си сътрудничат по начин, който трудно можем да разберем, той е толкова съвършен... а даровете, които получаваме от тях са невероятни, стига да можем да ги оценим.

Апитерапията е известна още от египетското време, това е алтернативна медицина, базирана на приложението на даровете от пчелите - естествените пчелни продукти за подобряване и поддържане на здравето, както и за облекчаване на болка и подпомагане на лечението на различни здравословни състояния.

Днес, за част от апитерапията се  приемат и пчелни въздушно-аерозолните процедури – кошерен въздух. Кошерният въздух съдържа мед, прополис, пчелно млечице, пчелен восък и прашец, а в Словения отдавна е доказано, че дишането на този въздух е много полезно за здравето на човека. Вдишването на специфичния аромат, произведен в пчелните кошери, има изключително благоприятен ефект върху човешкото психофизично състояние и може да се осъществява от април до септември, твърдят учените. Този въздух помага на хората със заболявания като бронхит, астма, хронично белодробно заболяване, чувствителност към инфекция, отслабена имунна система, други инфекции на дихателните пътища, хронични главоболия и мигрени, стрес и дори депресия.

Преди да попадне в белите ни дробове, този въздух е бил подложен на щателно пречистване в сложната, жива лаборатория на кошера, където е преминал през естествен филтър. Благодарение на обработката му от пчелното семейство с прополис и отделящите се етерични съединения, въздухът в кошера е стерилен и лечебен. Изследвания доказват, че след процедурите дишането става по-спокойно, увеличава се поглъщането на кислород, като по този начин се подобрява съставът на кръвта, нормализира се кръвното налягане, повишава се работоспособността у човека. Апитерапията по естествен начин помага да се преодолеят много проблеми и е повече от перфектна за спортисти, деца и възрастни хора.

Кошерният въздух съдържа съставки, които повишават способността за лекуване на тялото.

Нюйоркския институт за изследване на рака, преди повече от половин век публикува доклад, в който се заявява, че „Пчеларите имат най-ниска честота на рак на всички професии в световен мащаб“, а Джон Андерсън, професор по пчеларство, в университета в Абърдийн, категорично заявява: "Пазете пчелите и яжте мед, ако искате да живеете дълго. Пчеларите живеят по-дълго от всеки друг ".  :) 

Специалистите препоръчват периода на лечение с кошерен въздух да бъде от три до дванадесет дни, половин час два пъти дневно, а ефектите от терапията настъпват от шест до осем седмици след завършената апитерапия.

Всъщност, това наистина е интересно и е прекрасна допълнителна възможност за пчеларите. Ние не предлагаме такава услуга и не можем да потвърдим резултати, макар че много бихме искали и може би ще го направим занапред. Това, което можем да потвърдим е категоричната полза от употребата на натуралните пчелни продукти за имунната система, както и удовлетворението и спокойствието, което царува у нас, когато сме на пчелина и работим по пчелите.

ПЧЕЛЕН ДАР