Какво е важно да знаем, когато купуваме мед

Пчелният мед е продукт към, който има много нормативни изисквания. Най-обобщено за качествения пчелен мед се определя така:

  • КАЧЕСТВЕНИЯТ МЕД КРИСТАЛИЗИРА/захаросва се/. Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца след като е изваден от кошера той започва постепенно да се захаросва. Много хора  избягват да купуват мед, който е кристализирал и  търсят единствено течен, но трябва да знаете, че за да стане медът отново течен е необходимо да бъдат спазени редица условия. Най-добре е да бъде направено в професионална машина. В домашни условия медът се втечнява на парна баня, в продължение на 24 часа, като водата не трябва да завира – температурата и не бива да превишава 40° C;
  • НЕ Е МНОГО СВЕТЪЛ, НИТО ТВЪРДЕ СЛАДЪК. Ако медът е много светъл, няма аромат и вкусът му е твърде сладък, то пчелите са били хранени със захарен сироп; Естествено има и изключения – при селектираните видове мед.
  • ИМА ЕДНАКЪВ ЦВЯТ И НЯМА БУЧКИ;
  • НЕ СЕ ПЕНИ, когато го добавяте към напитката си. Ако се пени, то медът е незрял;
  • СЕ РАЗТВАРЯ БАВНО И ТРУДНО.

Но какво друго, освен качеството, е важно всеки потребител да знае и на което да обръща внимание, когато купува мед. Количеството. Често се спекулира с него и привидно изглеждащи буркани се продават на една и съща цена, без да е упоменат грамажът им. И така вместо килограм мед за 10лева, се купуват 780грама. Двеста грама не са много, но не са и малко. Важно е, когато се плаща за нещо да се знае за какво точно плащаме.

Ако купите мед в буркан от 580 мл(на дъното на всеки буркан са обозначени милилитрите), то знайте, че максималното количеството събрано в този буркан е около 750-800грама +-5%, според вида на меда – билковият мед е по-лек, от мановия. Бурканите от 780 мл – могат да поберат около килограм +-5%, тези от 314мл – 450г +-5%., а от 380мл – 550г +-5% максимум.

За улеснение на потребителите са създадени различни калкулатори и таблици за изчисление на тегло и обем на храните, дори и в електронни варианти.  Изберете си един и го ползвайте, когато Ви се налага. 

ПЧЕЛЕН ДАР