Домашен шоколад с мед и прополис

p style="text-align: justify;">Домашен шоколад с мед и прополис за стимулиране на имунната система.

Обичате ли шоколад? Твърди се, че шоколадът е полезен, особено тъмния - стимулира изригването на ендорфини и допринася за психологическото възстановяване. Но има достатъчно изследвания доказващи обратното - съдържа прекалено много консерванти, подобрители, овкусители, изкуствени есенции и захар.

Не отдавна, попаднахме на една рецепта за домашен шоколад.  Предимството в рецептата за този домашен шоколад е естественото съдържание на продуктите, без консерванти, мляко и захар, което я прави и възможна за консумиране от диабетици, от хора с непоносимост към лактоза, от вегетарианци или хора на диети.

Съставки:

  • 100г какаово масло
  • 50г какао на прах
  • 3(4) супени лъжици пчелен мед
  • 1 ванилия
  • 5г прополис на прах.

*По желание шепа нарязани или счукани на едро ядки – бадеми, лешници, орехи и др. и/или сушени плодове.

За да се запазят полезните свойства на всички продукти, домашният шоколад се приготвя на водна баня. Препоръчително е да не се използва котлон, а просто по-голям съд с гореща вода. Какаовото масло се разтапя за около 10 минути и се добавя се какаото на прах. Разбърква енергично, до получаването на еднородна смес. Добавят се медът, ванилията, прополисът и отново се разбърква. Ако се използва котлон за водната баня, то медът трябва да се добави, след като сместа се свали от котлона и температурата и е поносима на кожата ни. Готовата шоколадова смес се изсипва върху, хартия за печене, домакинско фолио или в алуминиева форма и се наръсва с ядките. Оставя се в хладилник за около половин час, за да се стегне и готово - вкусен и полезен шоколад. Препоръчителният дневен прием от този шоколад е не повече от 50 грама.

Твърдостта на шоколада и сладостта му зависят от количеството на какаото в него:  по-голямо количество какао – по-горчив и по-твърд шоколад. 

ПЧЕЛЕН ДАР