ПЧЕЛЕН МЕД И ЛУК

Комбинацията от пчелен мед и лук(кромид) е една от класическите рецепти от народната медицина за лекуване на хрема. Рецептата е: 2 чаени лъжички лучен сок се смесват с течен мед в равни части, от получената течност се капват по 2-3 капки във всяка ноздра, като процедурата може да се повтаря 4-5 пъти в рамките на деня. Всъщност тази рецепта помага, не само при обикновена хрема, а дори и при синузит. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕПРИЯТНО, НО МНОГО ЕФЕКТИВНО – ИЗПИТАНО!

Медът и лукът са естествени продукти, засилващи имунната система. Медът притежава антиоксидантни свойства, облекчава и успокоява раздразненията,  а лукът – наречен „естествен антибиотик“ притежава редица здравословни качества. Той е много добър източник на Витамин С и В6, желязо, фолиева киселина и калий, съдържа манган и голямо количество различни минерални соли, и ефирни масла.

Ето защо освен при хрема пчелният мед и лукът се прилагат още при:

-          КАШЛИЦА, под формата на сироп.

Съставки: 1 средна глава лук, 2 чаши вода, сокът от 1 лимон, 2 чаени лъжици пчелен мед

Начин на приготвяне: Лукът се обелва и нарязва на едри парчета и се слага във водата да заври. Сваля се от огъня, оставя се да поизстине за около 5 минути и се добавят лимоновият сок и медът. Приема се 2-3 пъти дневно.

 -          КОСОПАД И ПЪРХОД

Сокът от лук е изключително полезен за косата, облекчава раздразнения скалп и премахва пърхота, а медът е стимулант, който прави косата жива и подхранена.

Съставки: 1 глава лук, 2 супени лъжици мед, 5-6 капки етерично масло по избор.

Начин на приготвяне: Лукът се пасира и прецежда. Към отцедения сок се добавят медът и етеричното масло, разбърква се добре, а полученото се нанася на измита коса. Маската се оставя да действа поне час, като главата е увита с кърпа или шапка за баня. Препоръчително е процедурата да се повтаря 2-3 пъти седмично в рамките на един месец.

 

ПЧЕЛЕН ДАР