Билките в Странджа планина – памуклийка, вратига, ботурче

„ … и Странджа зеници съзряха.“ На границата на два континента красива Странджа е винаги омайна и ненагледна. Тя е планина с изключителни природни дадености, а специфичният и климат е причина растителността в нея  да бъде уникална. 

памуклийкаПамуклийка - Памуклийката е растението с най-високо съдържание на полефеноли в Европа. Памуклийката представлява храстовидно слънцелюбиво растение с червеникаво-кафяви стебла, овални плисирани листа и  с нежни намачкани розово-лилави цветове, които денем ги има – нощем - не.  Памуклийката е билка съхранила лечебните си качества през вековете. Тя има силно антиоксидантни, противовирусни, имуностимулиращи, детоксидиращи и противогъбични свойства. Памуклийката е билка стабилизираща кръвообращението, защитаваща лигавиците, увеличаваща плътността на костите и забавяща стареенето. Прилага се дори и като репелент срещу кърлежи(външно).

Отвара:  Използват се листата и цветовете - 1 чаена лъжичка памуклийка се запарва за 7-8 минути в 250 мл вряла вода, прецежда се и се пие на малки глътки. Дневната доза е до 3 чаши чай.

От памуклийка може да се използва – тинктура или цветен пчелен прашец. Чаят от памуклийка е с леко горчив вкус.

 

вратигаВратигата е ароматно многогодишно тревисто растение с разклонено в горната част стъбло, с многоглаво коренище и жълти многобройни съцветия цветове, като кошнички. Използва се наземната част на растението - листата и цветовете. Вратигата има тонизиращи, спазмолитични, дезинфекционни, противоглистни свойства, повишава кръвното налягане, успокоява нервната система и стимулира растежа на нокти и косми.

Отвара: В 400 мл. вряла вода се добавя 1 супена лъжица вратига и се оставя да кисне в 2 часа. Приема се по 1 кафена чашка преди хранене, 3 пъти на ден.

Едно от основните действие на вратигата е противоглистно - 1 супена лъжица смляна вратига се смесва със 100 грама мед и се взема в доза по една супена лъжица през период от 2 часа 3 пъти на ден, на гладно, след което се приема рициново масло.

Вратигата може да се прилага и външно под формата на лапи при кожни заболявания(намачкани зелени киста) или извлек при пърхот.

 

пролетно ботурчеБотурче – кукрек, пролетна циклама – среща се във влажни сенчести долове рано напролет. Ботурчето е многогодишно тревисто растение с подземно видоизменено стебло — кръгла сплесната грудка, листа кръгли на дълги дръжки, в основата сърцевидни и красиви дребни цикламени цветове. Тя има преди всичко успокояващо централната нервна система средство при нервни оплаквания, при обща отпадналост и неразположение. Пресният сок от коренищата се прилага локално при  гинекологични заболявания (бяло течение), по 1-2 капки при хрема и синузит. Ботурчето трябва да се приема внимателно и строго дозирано.

Отвара: 1 супена лъжица нарязани грудки се запарват в 400мл вода, прецежда се и се пие в продължение на два дни.

Извлек: 1 г грудки се заливат с 10 г 70° спирт.

Виж повече тук >>>

ПЧЕЛЕН ДАР