Отровата лекарство

Пчелната отрова(апитоксинът) е със сложна химическа структура - многокомпонентна смес от неорганични и органични вещества. Установено е, че апитоксинът съдържа протеини, амино киселини, минерали, въглехидрати, пептиди, мастни вещества, хистамин ( биологично активно вещество посредник принадлежащо към групата на т.нар.биогенни амини, което има ключова роля за реакцията на имунната система), ацетилхолин (невротрансмитер и невромодулатор в периферната и централната нервна система), стеарини, въглерод, кислород, азот, калий, калций, же­лязо, магнезий, фосфор, мед, цинк, сяра, ман­ган, йод, хлор и други -  все още се изучава пълният и състав. Натуралната пчелната отрова е с рН от 4,5 до 5,5, което я прави леко кисела и има слабо жълтеникав цвят.

Все още, терапията с пчелна отрова е спорна. Макар че съществуват данни за използването и с лечебна цел още от древността, лабораторните изследвания за медицинските и приложения са сравнително нови. Терапевтичният ефект на пчелната отрова се дължи на богатия и химичен състав. Проучванията показват, че пчелната отрова притежава много полезни свойства и лечебни ефекти, които стават все по-трудно успорими.  Апитоксинът има положително въздействие върху: кръвоносните съдове – повишава тяхната пропускливост, намалява съсирването на кръвта, увеличава броя еритроцитите и хемоглобина, потиска отделянето на адреналин от надбъбречните жлези, спомага за намаляване на кръвното налягане, понижава лошия холестерол и отлагането му върху стените на кръвоносните съдове, увеличава кортизола в кръвта, използва се при болки в мускулите и ревматични състояния – лично изпитано в комбинация с мед, хрян и лимони, както и отново лично изпитано  - при мигрена. 

Съществуват различни методи за лечение с пчелна отрова. Предпочитани са фармацевтичните таблети, които са изчистени от алергените. В специализирани клиники пчелната отрова се прилага, чрез инжектиране или ултра звук. Все по-често се прилага лечение с методите на рефлексотерапията, при което пчелите се поставят на същите точки, както и при иглотерапията, но ефективността от пчелните ужилвания е в пъти по-голяма. Освен това жилото е абсолютно стерилно - отровата убива моментално всички микроби, а пчелата жили веднъж и не може да бъде приносител на заболявания.

Не трябва да се пренебрегва фактът, че пчелната отрова съдържа алергени – част от протеините и и най-вече токсинът мелитин, към който се образуват антителата. Чувствителността към пчелната отрова може да бъде вродена или придобита, а 2 % от хората страдат от силно повишена чувствителност към нея. Доказано е, че повечето възрастни, които са без установена алергия към апитоксина, могат да понесат около 10 ужилвания на килограм телесно тегло, но също така – и това, че алергията към апитоксина може да се отключи изведнъж. Ето защо, ТЕРАПИЯТА С ПЧЕЛНА ОТРОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕЖДА ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ.

Ние сме пчелари и сме 100% убедини в ползите от апитерапията. А относно пчелната отрова… въпреки предпазните средства, не можем да се разминем без нея :) .  Но лечението на ревматоидния артрит бе целенасочено. След установена непоносимост към лекарствата, съвместно с личният ни лекар взехме решение да опитаме и с пчелна отрова – нали сме пчелари :) . Така започнаха целенасочени ужилвания по засегнатите участъци, в пъти по-малко от доказаната поносимост от човек, с различна честота – просто експеримент, под наблюдението на джипито ни. Е, две години по-късно, може да се каже, че почти няма и помен от артрита. А с мигрената – стана случайно. Едно ужилване по-челото, голям оток и пет дни без поддържащи лекарства за мигрена. Споделихме с невролога ни и той подкрепи предположенията ни. Неприятно, болезнено, но ефективно. Информацията „ Терапия с пчели“ е записана в здравното досие (амбулаторен лист), а тази година ще опитаме и целенасочен курс на лечение.

Консултирайте се с вашия личен или лекуващ лекар, може би ще срещнете разбиране и заедно ще намерите най-удачното алтернативно на лекарствата лечение или просто ефективно поддържащо лечение – ползите от АПИТЕРАПИЯТА са безконечни.

ПЧЕЛЕН ДАР