МЕД или ЗАХАР? 3 ключови разлики между пчелния мед и захарта

Както медът е въглехидрат, така и захарта е – и двата продукта съдържат глюкоза и фруктоза. Въпреки това, при производството на захар, органичните киселини, протеините, азотните елементи, ензимите и витамините в захарната тръстика са унищожени, докато медът е естествен подсладител и подлежи единствено на минимално нагряване. Също така, медът има някои полезни антиоксидантни и антимикробни свойства, които не присъстват в захарната маса.

Ето три ключови точки за сравнение между мед и захар, които ще ви накарат да се почувствате добре, когато ядете мед:

Необходимо е по-малко количество от меда

Една супена лъжица захар съдържа 46 калории, а една супена лъжица мед има 64 калории. Въпреки че медът може да има повече калории, ние всъщност трябва да използваме по-малко от него, тъй като е по-сладък от захарта. В резултат на това в действителност може да консумирате дори по-малко количество калории, а в дългосрочен план, въпреки че медът е по-скъп, той може да бъде по-икономичен от захарта.

Медът бавно се абсорбира в кръвообращението

Захарта се състои от две молекули, свързани заедно. Когато ядем захар, нашият стомах трябва да използва собствените си ензими, за да отдели молекулите, преди да можем да използваме захарната енергия. При меда е съвсем различно - пчелите добавят специален ензим в нектара, който носят, който разделя захарозата на глюкоза и фруктоза - два прости захари, които организмът ни абсорбира директно. Следователно медът има по-здравословен гликемичен индекс (GI), който измерва отрицателното въздействие на дадена храна върху нивото на кръвната захар. Колкото по-нисък е GI, толкова по-бавна е абсорбцията и инфузията на захарите в кръвта, а по този начин настъпва постепенно и по-здравословно храносмилане. Факт е че колкото по-тъмен е пчелният мед, толкова гликемичният му индекс е по-нисък.

Медът има хранителни вещества

За разлика от меда, захарта не съдържа минерали и витамини (оттук често се наричат празни калории), те се черпят от хранителните вещества на тялото, за да бъдат метаболизирани в организма. Когато всички тези хранителни вещества се използват, метаболизацията на нежелания холестерол и мастната киселина се възпрепятства, допринасяйки за по-високия холестерол и стимулирането на затлъстяването, дължащо се на по-високите мастни киселини в органите и тъканите. Така че посланието е - медът е по-умен избор от захарта.

Освен тези разлики, вкусът на захарта никога не може се сравни с този на меда. Въпреки че и двата са сладки - медът има уникален вкус. Обхватът на видовете мед е толкова голям, че да усетите уникалността на всеки е почти невъзможно. 

ПЧЕЛЕН ДАР