Как да различим истинският мед от фалшивия

Терминът "фалшифициран мед" означава, че в меда има добавени глюкоза, декстроза, меласа, царевичен сироп, захарен сироп или инвертна захар, както и брашно, скорбяла или друг подобен продукт, различен от естествените нектари, събрани, обработени и съхранявани в кошeра от медоносни пчели. Етикетът "чист мед" изобщо не гарантира, че този мед не се разрежда с вода или се подслажда със сироп - трудно може да се разбере колко чист е един мед.

Най-честият тест, удостоверяващ истинността на меда е наличието на прашец в него( разбира се има и изключения – в мановия мед почти няма), но много често промишления мед умишлено се подлага на процес наречен "ултрафилтрация", който премахва не само примеси като восък, но и всички следи от цветен прашец. Цветният прашецът е единственият сигурен начин да се проследи източника на меда в географско положение. В резултат на това свръх филтрираният мед често се използва за прикриване на сенчестия произход на някои видове мед, както и наличието на замърсявания с тежки метали, незаконни антибиотици и какво ли още не . Днес, за съжаление и това не е сигурен начин удостоверяване на произхода на меда. Твърди се, че съществува практика, в която медът се прилага на ултрафилтрация за прочистване и след това се обогатява с прашец от избрани региони. Можете ли да си представите – какво бихте консумирали?!

От друга страна, търговските производители на мед казват, че го ултрафилтрират, защото купувачите искат мед, който е кристално чист и лишен от примеси. Но така ли е наистина?!

Лоша практика е и храненето на пчелите по-време на паша, така се получават по-големи добиви и същевремено се предлага на потребителя мед от кошера – но какъв?!

Единствено обстоен химичен анализ може да потвърди автентичността на чистия мед.

Същетсвуват различни тестове за определяне на чистота на меда, тези трикове са лесен начин да разпознаете най-фалшивите медчета.

·         Изсипете малко мед в малка чаша вода. Истинският мед ще падне до дъното и няма да започне веднага да се разтваря. Фалшив мед се разтваря и се смесва с водата много бързо, ако не и веднага.

·         Поставете и оставете пшеничено зърно в мед в продължение на 12 часа, ако медът е чист, то зърното ще остане същото, ако в меда има добавена вода, то зърното ще омекне.

·         Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се скупчва на дъното, докато обработеният започва да се разтваря.

·         Излейте мед от височина от около 60 см и наблюдавайте внимателно. Чистият мед ще се завърти по часовниковата стрелка, което е резултата от несиметричната структура на молекулите му. Фалшивият ще се върти обратно на часовниковата стрелка, подобно на други течности.

·         Намажете къшей хляб с мед- за няколко минути истинският мед ще втвърди хляба, докато фалшивия ще го размекнне, поради наличието на вода в него.

·         Истинският мед е гъст и плътен.  Ако обърнете обратно буркан с фалшив мед, въздушният мехур ще изплува отгоре само за секунда-две, което показа, че е рядък и има ниска плътност. Балончето при истинският мед има правилна овална форма и се издига бавно заради гъстата консистенция.

Внимавайте, когато купувате мед от супермаркети и четете внимателно етикетите, не купувайте пастьоризиран и филтриран мед. Купувайте мед от изпитани вече места и от директно от пчелари.  Пчеларят е човекът, който може да гарантира за своето производство. Всеки регистриран пчелин има регистрационен номер и JPS координати, ако нямате възможност да отидете на място, то така лесно можете да проверите поне местоположението на пчелина и да се уверите за произхода на меда.

ПЧЕЛЕН ДАР