ЛАЙКА И ПЧЕЛЕН МЕД

Лайката се счита за безценно домашно лекарство и козметично средство, с широко приложение, както в народната медицина, така и в съвременната. Лайката е етерично растение с противо-възпалително действие и влияе добре върху обмяната на веществата, при вътрешен прием.

Лайката се препоръчва се за инхалация при ларингит: кипват се 500 мл вода и в нея се сипва 1с.л. сух цвят лайка, сваля се от огъня, оставя се за 3-5 минути да отдъхне и се прибавят 1ч.л. сода и 1с.л пчелен мед. Вдишването на парите, от възрастни, продължава около 15 минути. За малки деца до 6-7 години времето е не повече от 5 минути.

За да се приготвят домашни капки за нос е необходимо - 1с.л.цвят от лайка да се залее с 50мл. гореща вода, след което се оставя да престои докато изстине. Получената отвара се прецежда и към нея се прибавя 1к.л. пчелен мед. Капките могат да се използват 4-5 пъти дневно, по капка – две в ноздра. 

При косопад може да се приложи маска с лайка мед и бадемово масло – сварява се чай от лайка, след като поизстине към него се добавят и добре разбъркват 1 пълна с.л. мед и 1 равна с.л. бадемово масло. Маската се нанася по цялата дължина на косата и престоява 2 часа.

За изтощена и суха коса - В 100 мл вода вряща вода се прави силна силна запарка от лайката с 4 лъжици цвят и се оставете я да престои час. Към запарката се добавя единствено 1 равна с.л.мед. Полученото се нанася на влажна коса - втрива се в корените и, а след това се нанася по цялата дължина и се оставя да престои 20-30 минути, след което се изплаква с топла вода. Ако косата е много суха, процедурата се повтаря 2 пъти седмично един месец, а при мазна коса е достатъчно веднъж на 6-7 дни.

ПЧЕЛЕН ДАР