Шаран за Никулден

Никулден е един голям празник с ясно изразен семеен характер. По традиция на този ден на трапеза присъства ястие от риба, най-често шаран, защото според поверието шаранът е "слуга" на Свети Николай.

Ето и две рецепти за приготвяне на шаран, разбира се с  мед :) 

Шаран на фурна

Продукти:

Шаран около 1,5кг-2кг,  зрял кромид лук – 1кг, пресен клумид лик – 1 връзка, средни домати 4-5 броя, 1ч.ч. наситнени орехови ядки, пресни печурки -300г., бяло вино – 100мл, краве масло – 125г, зехтин- 3с.л, черен пипер – 1ч.л счукан или едро смян., магданоз-1/2 връзка, пчелен мед - 3с.л, сол на вкус.

Шаранът се почиства, измива, осолява и наръсва с ½ ч.л черен пипер. Лукът ( пресния и зрелия) и гъбите се нарязват ситно и се задушават в маслото, след което към тях се добавят ½ част от доматите(нарязани ситно), ореховите ядки, ситно нарязания магданоз, останалия черен пипер, виното и солта на вкус. Сместа се оставя за 5 минути да покъкрят и след това се добавя медът.

Шаранът се напълва със сместа и се зашива, поставя се в намазнена тава(1с.л.зехтин) и се покрива с останалите домати, нарязани на кръгчета. Полива се със 2с.л зехтин и  ½ ч.ч. вода и се пече на умерена фурна до готовност.

 

ШАРАН ЗА НИКУЛДЕНШаран с бира, вино, мед и подправки

Продукти: Шаран около килограм, бира - 1ч.ч. бира, червено вино - 1ч.ч., зрял кромид – лук – 1 голяма глава, чесън – 3 скилидки, зелен лимон/ лайм – 1бр., моркови -3 бр., целина стръкове -5-6бр., тъмни стафиди – 1 с.л., черен пипер- ½ ч.л, краве масло – 3 с.л, сухар(счукан или галета) – 3с.л., пчелен мед – 2с.л., балсамов оцет(тъмен) – 3с.л, по щипка машерка, риган и босилек и сол на вкус.

Шаранът се почиства и нарязва на порции(шайби), които се поръсват с оцета и солта и се оставя да престои за час в хладилник. Смесват се бирата, виното, нарязаният лук, нарязаният на филийки лимон, разтопеното масло, ситно нарязаният чесън, морковите, целината стръкове и подправките. Посолява се на вкус и полученото се вари на умерен  огън за 30 минути. Готовият сос се сваля от огъня, прецежда се и към него се прибавят медът, стафидите и сухарът, разбърква се и се връща на огъня. Щом заври, се добавят и рибните порции. Ястието се покрива с капак и се задушава 30-40 минути на слаб огън.

ПЧЕЛЕН ДАР