Как се съхранява пчелният мед

Медът има неопределен срок на годност, той е един от най-трайните хранителни продукти, но и най-хубавият пчелен мед губи своите качества при неправилно съхранение. Има три елемнтарни правила за съхранение – далеч от пряка слънчева светлина, подходяща температура и съд за съхранение.

Медът е активен продукт, който си взаимодейства с околната среда. Медът съхраняван в отворени съдове, поема влага и може да ферментира, а ако е и в  съседство със силно ароматизирани продукти, поема техния аромат. Препоръчва се използването на херметично затворени съдове.

Прякята слънчева светлина е пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване, фермените в пчелния мед се разрушават, и то най-вече става дума за инхибинъа - ферменът с противомикробно действие
Медът се съхранява най-добре при температура от 4 до 20 С.
Нагряването на меда е крайно нежелателно. При температура от 40 С, медът губи повечето от уникалните си полезни свойства.

Естествената опаковка на меда е неговата восъчна обвивка-восъчна пита. Пчелите събират и съхраняват меда в малките восъчни килийки, на медената пита. Когато медът е достатъчно „узрял“ или ненужната влага от нектара е изпарена и нектарът се е превърнал в мед, пчелите го запечатват с восък(предимно). Така те го предпазват от взаимодействие с въздух, влага и микроорганизми и може да се съхранява за дълъг период от време.

- Керамичните и глинени съдове с плътно затворени капаци са използвани хилядолетия, а днес все по-рядко.

- Дървени опаковки от липа, трепетлика, топола, бреза, направени от дървесина, която не отделя смола и препоръчително отвътре с восък. За съжаление, днес почти не се използват.

- Стъклени буркани – те са най-често използвания продукт за съхранение, но задължително пчелният мед в такава опаковка трябва да бъде далеч от пряка слънчева светлина.

- Пластмасови изделия за хранителната промишленост - кутии, кофи и др. – тези опаковки са леки и удобни за съхранение, но не повече от две години.

- Емайлирани съдове – съдове от неръждаема стомана с плътно затваряне, без вътрешни увреждания по тях.

- Не е препоръчително пчелният медът да се съхранява в съдове от цинк, мед, алуминий и друг метал, заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда.

ПЧЕЛЕН ДАР