Къде е най-лошото място да ви ужили пчела

Стояли ли сте близо до пчелен кошер? Наблюдавали ли сте движението на пчелите? Ако не сте – направете го! Ще се удивите на изключителната организация, спокойствие и хармония, която съществува в едно пчелно семейство.

Пчелите жилят или нападат единствено с цел да се защитят. За да избегнем ужилването, когато наблизо се появи пчела (пчели), е необходимо е да се запази самообладание и да се преместим от мястото си, без резки движения и излишни ръкомахания.

Ако все пак пчелата е забола жилото си, първото нещо, което трябва да се направи, е незабавно да се извади.

Нормална реакция след пчелното ужилване е зачервяване на кожата и болка на мястото на ужилване, която отшумява до няколко часа. Често се появи и оток и / или сърбеж, които могат да продължат до седмица.

При алергична реакция се засяга цялото тяло. Ужиленият може да развие копривна треска, зачервяване или подуване в места на тялото, които са отдалечени от мястото на жилото. За симптоми се приемат също - повръщане, гадене, диария и замаяност.

При анафилактични реакции се появяват хрипове, затруднено дишане и спадане на кръвното налягане, което води до шок, ако не бъде лекувано незабавно. Тези типове реакции обикновено се появяват в рамките на минути от пчелното ужилване.

Най-опасно е ужилването по ЕЗИКА, УСТНИТЕ, защото може да доведе до задушаване и МЕЖДУ ОЧИТЕ, защото тъканта около клепача е по-мека и отича бързо, което може да доведе до затваряне и на двете очи, както и поява на кръвоизливи в очните ябълки.  

Някои хора са свръхчувствителни към пчелната отрова и е необходимо да бъдат особено предпазливи. Но човек може и да привикне организма си към пчелната отрова. Дозираното и постепенно нарастващо ужилване от пчели е древно лeчение, защото пчелната отрова в ограничени количества е полезна за организма.

ПЧЕЛЕН ДАР