Билките в Странджа – калуна, странджански чай, дълголистна мента

Красотата и магията на Странджа планина са неизмерни, а билките… от лековити по-лековити.

калунаКалуната е вечнозелено храстче със силно разклонено стъбло, високо до 1м, с дребни листа прилегнали към клонките и малки розови или бели събрани в гроздовидни съцветия. Калуната е защитено растение. Използват се цъфтящите му клончета. Има противовъзпалителен ефект, пикочогонно и противовъзпалително действие, успокоително и сънотворно средство, както и противодиарично. Прилага се при лечение на стомашно-чревни заболявания, срещу обриви и зачервявания на кожата, за пречистване на кръвта, при подагра и ревматизъм и безсъние. Калуната се прилага външно  под формата на масла и компреси, особено при суха и лющеща се кожа и вътрешно –  топъл извлек.

Отвара: 1-2 ч.л. от билката се заливат вечер с 200-250мл топла вода, престоява цяла нощ, а на сутринта се прецежда и се пие неподсладена преди храна.

Масло - 3-4 шепи сухи цветчета се заливат с 1 л зехтин и се поставят в стъклен съд, който се затваря се добре и се държи на сянка 3 седмици, като се разклаща ежедневно по няколко пъти. Прецежда се и е готово за ползване.

 

странджански чайСтранджански чай - Кримски чай или билката на младостта е растящо на туфи многогодишно тревисто растение с височина до 50 см и продълговати листа, които са покрити с гъсти бели власинки. Цветовете му са дребни лимоненожълти. Кримския чай, като диво растение също е защитен вид и се среща единствено в Странджа планина. Кримският чай има антиоксидантен ефект, съдейства за намаляване на риска от редица ракови заболявания, действа при високо кръвно, атеросклероза, предпазва от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, както и може да се прилага в тези случаи, доказан естествен  стимулант на мъжката потентност, укрепва имунитета -  действа като естествена защита срещу микроби и вируси, има ободряващо и облекчаващо възпаленията действие.

Отвара: 3 супени лъжици чай се варят в продължение на 3 минути в 1л вода. Приема се неподсладен и студен 15 преди хранене. студен, неподсладен по три пъти на ден.

 

Дълголистна мента е етерично-маслено, багрилно, лечебно и медоносно растение и подправка. Дълголистната мента  е многогодишно тревисто растение. Коренището е силно развито, пълзящо. Стъблата са изправени, а цветовете са розово виолетови събрани в плътни, класовидни съцветия. Използва се цялата надземната част на растението -листа и цветове. Има газогонно, болкоуспокояващо и ободрително средство, прилага се и при стомашни разстройства и при лечение на мигрена, световъртеж, безсъние, депресия, епилепсия.

В малки дози етеричното масло от мента повишава апетита и потиска гаденето.

Отвара: 2 супени лъжици стръкове от билката се заливат с 500 мл вряла вода и  се оставя така за час. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно, подсладена с мед.

Виж повече тук >>>

ПЧЕЛЕН ДАР