Позитивите на меда за трениращите

Физическият, химичният и биологичният анализ на меда, показват, че той  ­представлява сложен, висококалоричен-енергичен хранителен продукт. Съдържа важни съставки, необходими за фукционирането на живата клетка. След вземането на мед се наблюдава чувство на бодрост, премахване на умората, желание за извършване на физическа дейност, премахва се чувството на глад. Неговото усвояване е бързо от тънките черва, без да е необходима механична или ензимна преработка. Действието му било известно на народите от далечното минало. Старите гърци са давали на войниците определено количество мед преди тежки учения и сражения, което ги е правило по-силни, смели, бодри и издръжливи. Това бил вероятно първият допинг, използван от стари времена, без да има вредно действие върху организма. В древния Рим на борците преди състезания са давали също мед. атлети и медВ олимпийските игри при дисциплините, изискващи дълготрайно напрежение – бягане, маратонско ходене и др., на състезателите преди старта също са давали мед. Известният световен шампион на велосипед Рихли, победител в много европейски състезания, е употребявал преди и през време на състезанията мед и лек чай, защото по себе си установил, че никое друго средство не замества толкова бързо изразходваната мускулна енергия и му дава толкова голяма издръжливост. Известно е също, че треньорът на Вашингтонския футболен тим Холингберг е давал преди и през време на състезанията  (антрактите) мед на футболистите. Като високо-калоричен и енергичен продукт медът намира приложение и в ежедневното меню на космонавтите.
Идеалната доза се пресмята на кг/тегло. Тя е като надбавка към хранителните елементи (пластични и енергични) и се изчислява от нуждите на всеки спортист в специфични условия като надбавка по време на състезание или просто за ежедневна тренировка.
Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза. Това е максималното препоръчително количество, като в зависимост от активната дейност, може да варира с малки отклонения. Най-силно действие за подсилена издръжливост и постижения се получава, когато се приема 20-30 мин. преди започване на тренировка или състезание, в доза 40 гр. (две супени лъжици). Това е идеална захранка, която да подпомогне и на работещите от тях, да премахнат поне част от умората след работния ден.

Румънските изследователи С. Авремою, М. Санду, И. Думитриу, И. Барбу са провели експериментални наблюдения в околийската болница Долж – в отделението за спортна медицина, относно въздействието на меда като естествено поддържашо средство при рекордьорите в спорта. Авторите провели опитите върху здрави рекордьори в условия на обикновено хранене и добавка на мед в периоди на максимално натоварване. Направените лабораторни изследвания на стадиона в условия на тренировка и спортни състезания, и получените резултати били убедителни: изследваните спортисти получили биологически и технически показатели, по-високи от предишните, в резултат на повишени сили и способности.

Фактически, в комбинация с прашец, се подобряват биологичните и физиологичните функции на хората, занимаващи се със спортна дейност.

В сравнение с последствията от захарта, като пристрастяване, наднормено тегло, заболявания от диабет и сърдечно-съдови болести, медът е доказан лек за не една болест. Освен енергията, която ни дава- помага за заболявания на храносмилателната, отделителната, нервната и сърдечно-съдова система. Различни гинекологични, чернодробни заболявания, диабет, анемия, дори и хипотрофия при децата.

мед или захарЕдин от основните методи за ограничение на захарните изделия, е замяната им частично или изцяло с мед. Това е лесно постижимо, защото медът е по-сладък и с по-характерен вкус от захарта, което довежда до намаленото му количество при употреба. Препоръчително е при приготвяне на каквато и да е готварска рецепта, медът като грамаж да е на половина от стандартната, при захарта.  По време на сън повечето клетки изгарят повече мазнини, отколкото гликоза. Но хроничният метаболитен стрес намалява изгарянето на мазнини нощем. Освен това разстройва съня, като по този начин намалява хормона, който засяга именно него (мелатонин), който насърчава изгарянето на мазнини. Той насърчава и кръвната гликоза, и кръвните мазнини да се превръщат в масни натрупвания около поясната област. Медът, взет преди лягане, помага за предотвратяването на хроничния стрес, оптимизирайки изгарянето на мазнини, за да осигури енергия нощем.
 

Той може да помогне и при мускулни болки и скованост. Съдържа вещества, които подобряват приема на гликоза и изгарянето ѝ в мускулите, което понижава производството на млечна киселина. Тези вещества включват някои киселини, флавоноиди, метаболизиращи гликозата агенти (вещества, определящи свойствата на съединенията), минерали и витамини, както и водороден прекис и азотен оксид.

Счита се, че помага и при наличие на нощни крампи. Това предположение се дължи на лесно смилаемите захари, които съдържа, минералите и подобряващите кръвообръщението ефекти. Хроничният метаболитен стрес насърчава нощните крампи. За предотвратяването им е препоръчително да се консумира 1-3 ч.л. мед преди лягане.

Често срещано е т.нар. безсъние при активните спортисти, които приемат различни по вид стимуланти и хранителни добавки, с които да се заредят с допълнителна енергия и с чиято помощ, да достигнат оптимална форма за отрицателно време.
 Медът повишава нивото на серотонина, а той успокоята мозъчната дейност и дава възможност за производството на мелатонин. Отделно повишава леко нивото на инсулина, който отново насърчава съня. Помага поддържането на мозъка добре подхранен и намалява безпокойството. Именно поради тези причини, той е подходящ при безсъние.
Други странични ефекти като загуба на паметта, понижено либидо, раздразнени черва, лошо храносмилане, липса на имунитет, високо кръвно налягане и безплодие също се срещат при спортисти, приемащи по-силни медикаменти и стимуланти. Нашият помощник може да спомогне за всеки един наличен проблем, поради:
 

*Съдържанието си на витамин B и ацетилхолин; Той е помощно средство и за производство на мелатонинът, който запазва дългосрочните спомени. /при загуба на памет/

*Разнообразието на видове мед, които са извлечени от жасмин, риган и орхидея. /при  понижено либидо/
*Наличие на пробиотичните захари, пробиотичните бактерии и противовъзпалителните вещества, които съдържа. /при раздразнени черва/

* Той е алкално произвеждаща храна, което възпрепятства лошото храносмилане;

* Повишаване на моноцити, лимфоцити и еозинофили до 50% при употреба на мед, по 1,2г. на 1кг. телесно тегло. /подходящ метод за повишаване на имунитета/

*Наличие на антиоксиданти, които възпрепятстват артериалната болест. Ацетилхолинът в него разширява кръвоносните съдове, а олигозахаридите могат да помогнат, като засилят растежа и действието на пробиотичните чревни бактерии. Медът помага и за предотвратяването на отделянето на стресови хормони. Високата кръвна гликоза може да насърчи високото кръвно налягане, като увреди колагена в артериалните стени и  по този начин втвърди артериите. Медът причинява по-ниски пикове на кръвната захар от обикновената захар /при повишено кръвно налягане/.