КАКЪВ Е ГЛИКЕМИЧНИЯТ ИНДЕКС НА МЕДА

Кръвната глюкоза или нивото на глюкозата в кръвната плазма е неблагоприятна за здравето, когато е твърде висока. Противно на общоприетото схващане, гликемичният индекс на меда не е най-високият. Въпреки това, не всички видове мед имат еднакъв гликемичен индекс.

Каквo е гликемичният индекс?

Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Храните с нисък GI обикновено стимулират по-умерено покачването на кръвната захар, а храните с висок GI предизвикват рязкото й повишаване.

В рамките на 120 минути от яденето на храна, съдържаща въглехидрати, нивото на глюкозата в кръвната плазма се увеличава. Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна захар. Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото ни, а най-простият вид въглехидрат е глюкозата, чийто GI се приема за 100 и спрямо него се определя GI на всички други храни.

Защо да обръщаме внимание на гликемичния индекс на храните?

Скала от стойности е много полезна, ако човек желае да запази здравето си, да ограничи рисковете от образуване на мазнини в организма и да избегне наднорменото тегло. За да направите това, достатъчно е да се съсредоточите върху храни с нисък гликемичен индекс (GI <50), като – ЗЕЛЕНЧУЦИ, БОБОВИ КУЛТУРИ и НАТУРАЛНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, защото в този случай разпространението на захари в кръвта е бавно. От друга страна, храните с висок гликемичен индекс -  ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ, КОРЕНОПЛОДНИТЕ, голяма част от ЗЪРНЕНИТЕ и по-голямата част от ПЛОДОВЕТЕ - водят до бързо повишаване на нивото на захар в кръвната плазма.

Какъв е гликемичният индекс на меда?

Всички мед е с различен гликемичен индекс (от 35 до 80), защото съотношението глюкоза / фруктоза е различно във всеки един.  Въпреки това, това е много добра алтернатива на захарта. Всъщност, чистото съдържание на въглехидрати в меда, независимо от неговия GI, е по-малко от 5%. Освен лабораторните анализи, възможно е и визуално да се определи GI на истинския пчелен мед, необходимо е просто се следи кристализацията му. Колкото по-високо е съдържанието на глюкозата в него, толкова по-бързо става кристализацията.  От друга страна, медът, който остава течен по-дълго време, има нисък до умерен GI -ниско ниво на глюкоза и високо съдържание на фруктоза. Доказано е, че богатите на фруктоза медове като акациевия и мановия, които имат по-нисък гликемичен индекс и биха могли да се приемат в малки количества, дори от диабетици.

ПЧЕЛЕН ДАР