МЕД И РЯПА – доказан бабин илач при кашлица

Студеният сезон отминава, но настъпва променливото време, така че рискът от настинки остава. Затова, ще поговорим за още един ефективен, лесен и достъпен метод на лечение. Пчелен мед и ряпа – известен от дълго време и с удивителен ефект бабин илач.

Защо е полезен и толкова ефективен?

Медът е полезен - неговите свойства са известни на всички. В състава му има - минерални вещества, микроелементи, ензими, витамини, биологично активни вещества, хлор, цинк, фолиева и пантотенова киселина, силиций, бор, хром, и още...

Трудно е да си представим, но ряпата съдържа в състава си също много витамини, масла и микроелементи. Като полезни нейни компоненти се определят: етеричните и масла; калий; магнезий; желязо; калций; витамини А и D; сярата, която насърчава отхрачването, а оттук идва и твърдението, че това кореноплодно помага за преодоляване на кашлица, и не само –а преодолява всички настинки. Разнообразието от сортове ряпа е голямо, но черната ряпа, се счита за най-полезна при кашлица и има действия, като – противовъзпалително, имуностимулиращо и бактерицидно.

Какво ще се случи, ако комбинирате два продукта?

Ще получите най-доброто лекарство за много заболявания, както и средство за тяхното предотвратяване.

Рецептата с мед и ряпа при кашлица – ИЗПИТАНО!

Черната ряпа може да бъде закупена от фермерите, но е още по-добре, ако расте в собствената ви градина.

Има няколко начина да подготвите прекрасното лекарство.

За по-търпрливите J

·         Взема се една средно голяма черна ряпа, която се измива много добре, а след това се отрязва „капачка“ от долната и страна, която се отделя и запазва.

·         Следва издълбаване, така че от вътрешната и част остава слой от около 3 сантиметра.

·     Вътре, в полученото „кладенче“, се поставят няколко лъжици пчелен мед – толкова, колкото да се запълни ½ от издълбаното място и се покрива с „капачката“, а след това се премества на тъмно място за около дванадесет часа.

·         След определеното време, сокът, който се е събрал в „кладенчето“, се излива в чаша или шише и се пие от него.

За по-нетърпеливите :) Шегуваме се :)  Има ситуации, при които е невъзможно да се изчака половин ден. В такива случаи съществуват опростени методи за подготовка на забележителното лекарство. 

Два бързи начини да приготвите мед с ряпа при кашлица

1.      Ряпата се измива добре, част от нея ¼ (може да се направи на няколко пъти) се обелва се и се нарязва на малки кубчета, кото се поставят в стъклен съд с капак. Кубчетата се заливат с 1 – 2 л.мед а полученото се разбърква неколко пъти. Така се сокът от ряпа се отделя много по-бързо и за да се получи илачът е необходимо много по-малко време окололо 6ч.

2.      Вторият вариант: ряпата се измива, обелва и настъргва на ситно, след това се омачква и поставя в марля, за да се прецеди сокът и. Добавя се медът - и е готово!

Как се приема сиропът от пчелен мед и черна ряпа?

Нищо не трябва да бъде в "излишък" или "липса". Приготването на сиропът трябва да бъде съобразено с това, кой ще го приема.

·         При възрастни

Сокът се приема по една супена лъжица, преди храна не по-малко от четири и не повече от шест пъти на ден. Максималната продължителност на приема не трябва да надвишава три седмици.

·         При деца

Рецептата за детето не се различава от описаните по-горе методи за приготвяне. Приемът започва с няколко капки, за да се разкрие възможна алергична реакция. Лекарството се приема от децата по същия начин, както възрастните, само че супената лъжица се замества с чаена, а продължителността на лечението е по-малко - максимум една седмица.

За бебета и деца до 3 години лекът не е подходящ!

·         При бременни

Такова лечение по време на бременност се извършва изключително внимателно. Проблемите са два: наличието в състава на зеленчука етерични масла в ряпата и медът. Бременните трябва да бъдат внимателни с приема на пчелни продукти, особено когато в комбинация с друго. Дори ако бременната няма алергии, тя може да е в бебето. Несъмнено, преди да се използва това лекарство, ще трябва да се консултирате с акушер-гинеколог. И дори ако лекарят реши, лекът не бива да се използва повече от четири дни.

Противопоказания за използването на мед и ряпа

Преди всичко, важно е да се отбележи, че не се препоръчва да се надхвърлят дозите, посочени по-горе.

Използването на мед и ряпа е противопоказно при:

установена алергия от пчелен мед;
чувствителен стомах, гастрит и пептична язва, както и намалена киселинност на стомашния сок, сърдечни заболявания и ентероколити.

 

Здраве, късмет и добро настроение!

ПЧЕЛЕН ДАР