Когато купуваме пчелни продукти

ПЧЕЛНИЯТ МЕД

Пчелният мед е продукт към, който има много нормативни изисквания. НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ПЧЕЛНИЯ МЕД, ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА В сила от 01.08.2003 г.; Приета с ПМС № 196 от 28.08.2002 г.; Обн. ДВ. бр.85 от 5 Септември 2002г., изм. и доп. ДВ. бр.39 от 29 Май 2015г. , определя изискванията към състава, характеристиките и наименованията на пчелния мед.

Може да се запознаете с нея, качена е по-долу като PDF документ. В Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 127 ОТ 21 МАЙ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ПЧЕЛНИЯ МЕД, ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА, Приложение към чл. 7 са изискванията към състава и характеристиките на пчелния мед.

Но на пръв поглед или в домашни условия, бързичко може да определите какъв мед ще закупите или вече имате по-няколко лесни начина.

ПЧЕЛЕН ДАР МЕДКАЧЕСТВЕНИЯТ МЕД:

  • КРИСТАЛИЗИРА/захаросва се/. Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца след като е изваден от кошера той започва постепенно да се захаросва. Много хора  избягват да купуват мед, който е кристализирал и  търсят единствено течен, но трябва да знаете, че за да стане медът отново течен е необходимо да бъдат спазени редица условия. Най-добре е да бъде направено в професионална машина. В домашни условия медът се втечнява на парна баня, в продължение на 24 часа, като водата не трябва да завира – температурата и не бива да превишава 40° C;
  • НЕ Е МНОГО СВЕТЪЛ, НИТО ТВЪРДЕ СЛАДЪК. Ако медът е много светъл, няма аромат и вкусът му е твърде сладък, то пчелите са били хранени със захарен сироп;
  • ИМА ЕДНАКЪВ ЦВЯТ И НЯМА БУЧКИ;
  • НЕ СЕ ПЕНИ, когато го добавяте към напитката си. Ако се пени, то медът е незрял;
  • СЕ РАЗТВАРЯ БАВНО И ТРУДНО.
ПЧЕЛЕН ДАР ПРАШЕЦПЧЕЛНИЯТ ПРАШЕЦ – СУПЕР ХРАНАТА

Пчелният прашец е продукт, събиран от медоносните пчели от цветовете - тичинките на цветя и цъфтящите растения. След това те го смесват със слюнка (съдържаща храносмилателни сокове) и нектар от растението. Пчелите инстинктивно събират пчелен прашец, като преценят кои поленови гранули са питателни и здравословни.

Пчеларите отнемат прашеца от кошничките на крачетата чрез прашецоуловители, поставени на входа на кошера.  Според технологията на получаване пчелният прашец се подразделя на - свеж (не изсушен) прашец и изсушен прашец.

Влагата, която съдържа или тази, която прониква в него по-късно е основната причина за бързата загуба на качеството му. Развиват се микроорганизми и то предимно плесени, някои отделящи токсини, опасни за човешкото здраве.

Съдържанието на влага в пчелния прашец, веднага след получаването му е средно от 20 до 30 % и е много нетраен. Ето защо трябва да се събира ежедневно,  да бъдат почистени по възможно най-бързия начин прашинковите гранули, от остатъци от восък, пчели или др. замърсители и плътно опакован в разрешени за използване в хранителновкусовата промишленост найлонови торбички, които се съхраняват във фризер при температура от минус  12°С до минус 18° С. Ако не се изсуши до няколко дни несъхраняваният във фризер свеж прашец губи качествата си и може да стане опасен за употреба.

За да се гарантира продължителната трайност на прашеца, непосредствено след получаването му от пчеларя, той се подлага на изсушаване. Според действащите български нормативни документи са регламентирани изискванията към изсушаването и съхранението на пчелния прашеца -  изсушаването на прашеца следва да се извършва в сушилни, така че температурата по време на процеса да не надвишава 45 °С и да се постигне в изсушения прашец остатъчна влажност от 8 - 12 %. ; опаковането му следва да се извършва плътно и за предпочитане най-добре вакуумно със специални вакуум опаковъчни машини в полиетиленови опаковки, разрешени за използване в хранително вкусовата промишленост; изсушеният пчелен прашец трябва да се съхранява при температура от 0 до 4 °С винаги в плътно затворени опаковки (т.е. хладилно съхранение), както преди продажбата му, така и при самите консуматорите.

Най-сигурният начин за съхранение на пчелен прашец в домашни условия е, когато се смесят еднаква части мед и прашец и се затвори плътно в  стъклен буркан. Медът е естествен стабилизатор на прашеца, така подготвената консистенция е трайна и ежедневната консумация е безопасна.

Прашецът, събиран от пчелини разположени в близост до промишлени замърсители (заводи), натоварени пътища и животновъдни обекти, овощни градини или площи от растения с интензивно пръскане с пестициди, би могъл да е токсичен за консуматора.

Консумацията на пчелен прашец е противопоказна при хора с доказана алергия към цветен прашец, поради което при предлагане на консуматорите, те следва да са информират от продавача за тази опасност. 

ПЧЕЛЕН ДАР ПРОПОЛИСПРОПОЛИСЪТ – ЕСТЕСТВЕНИЯТ АНТИБИОТИК

Прополисът (пчелният клей) е съставен от смоли, восъци, етерични масла, прашец и други (повече от 50) биологично-активни вещества.

Критерии за качествен прополис са: водно съдържание под 5%, восък под 22%, механични примеси под 12%, киселинно число 42-54, осапунително число 180-200, терично число 130-170, йодно число 105-140, показател за окисляемост под 10 секунди. При добиването на прополис (пчелен клей ) от секрета на пчелните жлези в него попадат ненаситени киселини от мастния ред. Реакцията за обезцветяване на водния и на спиртния екстракт от прополис при добавяне към него на разтвор на калиев перманганат става моментално. Висококачественият прополис (пчелен клей ) обезцветява разтвор на калиев перманганат за 4.5 - 6.5 секунди. Окислителният процес се забавя, когато прополисовият разтвор съдържа механични примеси и восък.

Съхраняването на прополиса под формата на пръчици става при стайна температура на сухо и проветриво място, а завиването му в пергаментова хартия води до запазване на качествата му в продължение на 3 години.

Клеевата тинктура се съхранява на сухо място, при стайна температура без пряка слънчева светлина. Тя не се препоръчва при деца до 3 години, бременни и кърмещи жени и хора с автоимунни заболявания и  такива с  непоносимост към прополис и с алергии към растителни продукти.

ПЧЕЛЕН ДАР ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕПЧЕЛНОТО МЛЕЧИЦЕ

Единственият начин за добиване на пчелно млечице е чрез естествени процеси в пчелния кошер.

Пчелното млечице е течност, съдържаща приблизително 67% вода, и поради това е податлива на замърсяване, след като е премахната от стерилната среда на кошера. Съхранява се в херметически затворен стъклен съд, на тъмно и хладно място.

След като веднъж е извадено от кошера, пчелното млечице трябва да се обработи бързо, в рамките на 2-3 часа, за да се избегне замърсяване.  

Обикновено производителите на пчелно млечице го замразяват. Замразяването на пчелното млечице при температура от -2°С до -5°С или поддържането му в охладено състояние може да запази свойствата му до 6 месеца, или до година и половина при температура от -18°С до -20°С.

Добавяне на мед, като естествен консервант също може да запази голяма част от свойствата на пчелното млечице, ензимите, съдържащи се в меда, разрушават някои от съставките на млечицето. Това може да се избегне, като медът се нагрее предварително за 1-2 часа, при температура над 50 – 55°С, и по този начин ензимите му се инактивират.

Пчелното млечице може да се обработи по химичен начин или чрез отстраняване на водата от него – лиофилизиране, като по този начин се капсулира и срокът му на годност значително се увеличава, без да губи свойствата си.