ПРОПОЛИСОВ КРЕМ

Иска ли ви се да използвате собственоръчно направен лечебен мехлем? Да? Не е трудно, а и това е един чудесен начин да си гарантирате натуралността на всички съставки и да имате едно полезно кремче с много приложения, винаги под ръка. 

Прополисът, както и всички пчелни продукти, е едно страхотно природно средство – антибактериално лекарство и отличен съюзник при настинка и грип. Прополисът е известен като един от най-добрите естествени антибиотици, използван за терапевтични цели от древни времена. Днес споделяме с вас две рецепта от народната ни медицина за натурален крем с прополис.

Как да си направим натурален крем с прополис? 

За първата рецепта са нужни са 5г прополис, 100г зехтин, 10г пчелен восък, 5г мед(1/2чаена лъжица). Приготвя се лесно, за около половин час е готов, а резултатът е много лек крем с широко приложение.

И така. Прополисът слагаме в плътна найлонова торбичка за няколко часа във фризера. След това го вадим и бързо го начукваме направо през торбичката. Когато е достатъчно наситнен го изсипваме в бурканче с капачка, в което е предварително сме сложили зехтина. Разклащаме добре, повторим няколко пъти. След това изливаме маслото с прополис от бурканчето в малък съд (и чаша става) и поставяме на водна баня за 15-20 минути. Добавяме восъка и разбъркваме докато той се разтопи. Сваляме сместа от котлона и изчакваме да се охлади леко, като не спираме бъкането. Добавяме меда и отново разбъркваме, докато се разтвори и се получи еднородна консистенция. Готово! Налейте в бурканче/кутийка и оставете крема да се охлади и втвърди.

Този крем от прополис има както външно, така и вътрешно приложение. При кашлица и болки в гърлото – три пъти дневно по една чаена лъжичка, а при синузит или ринит се маже вътрешността на носа.

За изгаряния и трудно зарастващи рани може да си приготвите проплисов крем по тази рецепта. 15 г пpoпoлиc, 15 г вocъĸ, 100мл зехтин, 2 пaĸeтчeтa медицинска дъвĸa. Зехтинът, восъкът и дъвĸaтa ce варят нa водна баня нa тих огън. Cлeд стопяване нa дъвĸaтa и вocъĸa ce дoбaвя ситно натрошения прополис. Сместа ce бъpĸa непрекъснато, дo пълното стопяване нa съставите. Πpeцeждa се през два пласта марля и се пресипва в бypĸaнчe.

 

* Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.