Пчелните продукти и нашето здраве

Пчелен мед, прополис, пчелно млечице, перга и прашец - всичко това помага за поддържане на здравето ви. Ако се консумират редовно - основното им действие е укрепване на имунната система, борба с външни агенти и предотвратяване на определени заболявания. Неслучайно казват, че продължителността на живота сред пчеларите е по-дълга. Това е възможно именно благодарение на факта, че те живеят заобиколени от пчели и консумират редовно пчелни продукти. 
Как пчелните продукти помагат за поддържане на физическо и психическо благосъстояние на организма
В наши дни стресът е основният елемент, който нарушава физическото и психическото ни здравословно състояние. Въпреки този факт, успокояващо е да видим, че сред нас има хора, които са се научили да лекуват телата и ума си. Това са тип хора, за които здравето е най-голямото им богатство. Ако сте един от тези, които искат да инвестират повече в здравето си, прочетете и разберете защо инвестирането в пчелни продукти е инвестиция във вашето здраве. 

Световната здравна организация определя здравето като “състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост“. Знаете ли какво е рисков фактор? Рисковите фактори са неща, които имат силата да увеличат вероятността от развитие на определено заболяване. Тези фактори са или вродени, или придобити - те могат да бъдат премахнати или влиянието им да бъде ограничено. Многобройните проучвания и заключения към тях, проведени върху хора с различни рискови фактори, ни подсказват, че е възможно значително да се намали рискът от много заболявания чрез просто модифициране на три поведения: физическа активност, почивка и диета.

Липсата на ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ въздейства върху здравето ни и води до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и високо кръвно налягане. Ангажирането ни с редовна физическа активност може значително да намали риска от развитие на тези заболявания и да подобри качеството ни на живот.

ПОЧИВКА Независимо дали е активно (практикуване на хоби или извънпрофесионална дейност) или пасивно (сън), релаксацията е необходима за възстановяване на запаса от физическа и психическа енергия. Докато спят, много от нашите органи забавят темпото си. Мускулите се отпускат, сърцето също, кръвното налягане пада и дишането се успокоява. Така тялото изразходва по-малко енергия и възстановява работоспособността на клетките. Сънят ни помага да избягваме преумората, която може да бъде причинена от прекомерно и продължително физическо или психическо натоварване.

ХРАНИТЕЛЕН БАЛАНС Експертите твърдят, че храненето и стресът са основните причини за случаите на храносмилателни проблеми. Лошата диета, както и стресът, оказват пагубно влияние върху движенията на червата, което затруднява процеса на храносмилане и може да предизвика редица стомашни дисфункции, често проявяващи се като киселини, подуване на корема, запек или диария.

Вътрешността на стомаха е много кисела среда, която насърчава разграждането на храната и предотвратява появата на определени заболявания, именно защото много бактерии не устояват на тези киселинни условия. Ако обаче стомахът не функционира правилно, бактериите могат да растат и да предизвикат състояния като изброените по-горе. Счита се, че най-опасната от тях е Хеликобактер Пилори - много устойчива, след като влезе в тялото, тя може да остане там цял живот и да предизвика най-сериозните заболявания на стомаха, като рак. Тази бактерия се разпространява много лесно, по въздух, при контакт с други пациенти, чрез контакт със замърсени предмети или чрез хранене.

Най-лесният начин за предотвратяване на стомашни заболявания е да се обърне внимание на храната и нейното приготвяне. Ето 6 полезни и лесни за следване съвети на специалисти в областта: избягвайте преработените храни; яжте възможно най-малко захар, може да я замените с натурален мед (линк Мед или захар), който е много по-здравословен; придържайте се към основните хранения за деня и пийте поне два литра вода на ден; опитайте се да ядете натурални и сурови продукти всеки ден; консумирайте пчелни продукти; включете в ежедневната си диета суперхрани. Чревната флора играе много важна роля за нашето здраве, защото е отговорна за доброто храносмилане, усвояването на хранителните вещества и борбата с патогените. Следвайки 6-те съвета, вие постепенно ще дефинирате здравословен начин на живот и ще защитите стомаха си от действието на вредни агенти.

КАК ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ ДОПРИНАСЯТ ЗА ПОДДЪРЖАНЕТО НА ФИЗИЧЕСКОТО И ПСИХИЧЕСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ 

Пчелният мед, прополисът, пчелното млечице, пергата и прашецът са продукти, които помагат за поддържане на общото благосъстояние на организма. Консумирани редовно, те могат да предотвратят появата на определени заболявания, тъй като основното им действие е за укрепване на имунната система и борба срещу свободните радикали. 

Проучванията показват, че всеки пчелен продукт съдържа значително количество антиоксиданти, витамини и минерали, които не се синтезират естествено от организма, но са жизненоважни за тях. Ето защо ние сме отговорни за въвеждането им в тялото.

Може би разнообразието от продукти ви изненадва и не знаете кой продукт да изберете, за да започнете лечението си.

За да улесним избора си, по-долу ще обясним как действа всеки от тях:

СУРОВ ПЧЕЛЕН МЕД - под суров мед се разбира непреработен, студено извлечен, който запазва всичките си основни свойства. Медът се счита за най-мощният природен активатор. Консумацията на захар може напълно да бъде заменена със суров мед, който се усвоява много по-лесно от организма и съдържа много минерални вещества.   

ПРОПОЛИСЪТ - представлява смола, произведена от пъпките, която пчелите събират и използват като щит срещу външни агенти, които могат да навредят на кошера, особено през зимата. 

Как действа на човешкото тяло? Антивирусният ефект на прополиса се подкрепя от изключителната концентрация на полифеноли и антиоксиданти в неговия състав. Експертите по апитерапия са доказали, че в случай на лечение с прополис резултатът зависи от дозата на прилагания прополис. Той инхибира вирусите и не им позволява да се откъснат от клетката гостоприемник и да се разпространят по цялото тяло. По този начин, колкото по-висока е дозата на прополис, толкова по-мощен е ефектът. 

ПЧЕЛНТО МЛЕЧИЦЕ - продукт, секретиран от жлезите на пчелите работнички, жълтеникаво бяло вещество, което е основната храна на ларвите през първите дни от живота и на майката-кралица през целия живот.

Пчелното млечице е богато на витамин В, минерали, антиоксиданти и микроелементи; той е единственият естествен източник на ацетилхолин и биоактивно съединение с мощни противоракови, антибактериални и антивирусни ефекти. Като цяло специалистите казват, че пчелното млечице може да помогне за увеличаване на дълголетието чрез стимулиране на клетъчната регенерация. Той е ценен биостимулатор, който може да увеличи физическата издръжливост и да облекчи умората.

Препоръчват за 6 седмичен курс на прием при всяка смяна на сезона, защото тогава тялото ви е по-уязвимо и податливо на заразяване с различни заболявания.

ПЕРГА (пчелен хляб) – пергата е един от по-сложните продукти в кошера. Произвежда се от смес от прополис, пчелно млечице, пресен прашец, мед и восък и е храната на пчелите през зимата. Пчелният хляб се получава чрез ферментация, при естествените условия на кошера. Следователно той остава суров, непреработен продукт, с активни вещества, които обобщават ползите от всички пчелни продукти. Този продукт е естествен източник на неживотински протеин, който съдържа мастни киселини, ензими, витамини и минерали - биоактивни и биостимулиращи вещества. Той е признат за благотворното си действие върху черния дроб и се препоръчва при лечението с детоксикация, тъй като помага за премахване на токсините от тялото.

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ - суперхрана, произведена от цветя, събрана и подобрена от пчелите чрез добавяне на собствени ензими. напоследък суперхрани са изключително популярни, особено сред онези, които разбират важността на здравето си и искат да инвестират в него.

Спирулина, куркума, годжи, моринга - всичко това са супер храни, за които вероятно сте чували преди. Е, може би пчелният прашец е дори по-полезен от изброените по-горе, тъй като съдържа всички хранителни вещества, необходими на организма, той е един от най-важните източници на растителен протеин и може да се консумира дори от вегетарианци.

В зависимост от флоралния произход пресният прашец има различни ползи. Независимо от възрастта ви, здравето на вашето тяло трябва да бъде приоритет номер 1, защото ако тялото ви се чувства добре, ще почувствате релаксация на умствено ниво. По този начин ще можете да постигнете ежедневните си цели. 

„Да искаш да бъдеш здрав е част от това да бъдеш здрав“, казва Сенека. Инвестирайте в здравето си! Консумирайте ежедневно натурални пчелни продукти!

 

* Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.