ЛЮТИ ЧУШКИ С МЕД И МЕДЕН ОЦЕТ

ЛЮТИ ЧУШКИ С МЕД И МЕДЕН ОЦЕТ

Направихте ли зимнината? А пуканите чушки? Аз тази година малко закъснях, но за щастие на пазара все още има хубави люти чушки. Всъщност избирам си рибки, от не съвсем лютивите, защото обичам да ми е леко пикантно. Пукани чушки с мед са класика вкъщи, а уникалната комбинация от пикантен вкус, деликатна сладост на пчелен мед и мекотата на медения оцет ви позволява да допълвате много ястия и да доставите истинска наслада на вкусовите си рецептори. Обичам да ги приготвям и не защото стават бързо, а защото винаги се получават. Ето нашата рецепта.

ЛЮТИ ЧУШКИ С МЕД И МЕДЕН ОЦЕТ Съставки:

3кг. леко люти чушки Рибки;

9 пълни с.л. пчелен мед;

3 ч.ч. меден оцет (600мл.);

1/2 ч.ч. балсамов оцет(100мл., балсамовият оцет придава приятен цвят на марината и допълва вкуса на меда);

100мл. олио;

3 равни с.л. сол;

1 връзка магданоз;

10-15 зърна черен пипер;

10-15 зърна бахар;

1 или 2 моркова;

 

Приготвяне:

Измивам чушките, подсушавам ги и им режа дръжките. Подготвям си десетина бурканчета от 370мл., защото някои оставям с повече марина, но ако искате по-плътно подредени чушки и 10 са ви достатъчни. Нарязвам магданоза на немного ситно, а морковите на  кръгчета. Слагам магданоза в тенджера, към него добавям подправките, оцета – меденият и балсамовия, солта, олиото и включвам котлона. Когато сместа се стопли до максимална търпимост на пръста ми, намалявам до минимум котлона(просто леко да подгрява), добавям пчелния мед и оставям така.

Чушките приготвям на тиган с ребра. Не ги надупчвам предварително, а когато дадено количество е леко изпечено от двете страни, го вадя и слагам в бурканчетата, като между 3-4 чушки пухам по кръгче морков. Когато напълня буркана със желаното количество, разбърквам топлата марина, заливам чушките с нея, като се старая да има и магданоз, и подправки, а след това веднага затварям с капачка. След като изстинат, прибирам бурканчета на хладно и тъмно в килера. Това е нашата рецепта за пукани люти чушки с пчелен мед. Ако обичате по-пикантно или по-солено, може да увеличите подправките и солта или обратното.

  ЛЮТИ ЧУШКИ С МЕД И МЕДЕН ОЦЕТ   ЛЮТИ ЧУШКИ С МЕД И МЕДЕН ОЦЕТ

Да ви е вкусно!

ЛЮТИ ЧУШКИ С МЕД И МЕДЕН ОЦЕТ

ПЧЕЛЕН ДАР

 

*Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.