Защо МЕД и ЛИМОНИ – още 5 причини да пием чаша с вода, лимон и мед всеки ден

Освен, че подсилва имунната ни система, подобрява храносмилането, лекува настинка и грип, дeтoкcикиpaт тялoтo и ни прави по-слаби, топлата вода с лимон и мед е... и :

  • тонизираща здравословна напитка

Почти всеки има нужда от сутрешна тонизираща напитка. За някои това е кафето, за други – чаят, за трети – плодовият сок.

Тялото ни и изисква енергия. Кафето е един от най-предпочитаните сутрешни стимуланти. Кофеинът действа на централната нервна система и в умерени дози той действа добре на организма ни, но често води до повишаване на киселинността и причинява храносмилателни смущения, както и повишава сърдечния ритъм и кръвното налягане.  Чаят също има кофеин, макар и в по-малки количества, а плодовете сокове, често са висококалорични, а за да донесат желаната полза е необходимо да бъдат прясно изцедени.

Лимон и мед и вода е лесна за приготвяне напитка, която осигурява точното количество калории от естествените захари в меда, ензими, аминокиселини, витамини и минерали. Напитката има не повече от 20-25 калории.

  • естествен диуретик

Лекарите често предписват диуретици за лечение на хипертония и оток, причинени от излишък на вода в тялото. Отговорът на организма към натрупване на течност и задържане то и в тъканите му е подуване на краката, оток на лицето, проблем със сърцето и повишаване на кръвното налягане.

Лимонът с мед и вода може да помогне да се елиминира излишната течност и да предпази от хипертония.

Освен това комбинацията от мед, лимон и вода облекчава инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Антимикробните свойства на меда и лимона работят заедно за прочистване на организма от нежелани вещества, причиняващи заболявания на

Бъбреците и пикочния мехур. Прекомерно киселинна и концентрирана урина е една от общите причини за бъбречните камъни и парене по време на уриниране. Натриев цитрат и калиев цитрат често се предписват като  първоначално лечение при тези условия. Лимоновият сок е кисел поради съдържанието на лимонена киселина, но се превръща в натриев цитрат в тялото.

  • изчиства кожата и акнето

Приемането на лимон с мед и вода рано сутрин е едно от най-добрите неща, които може да се направят за да се контролира на акнето.

Видима разлика настъпва след около две-3 седмици от началото на приема на тази напитка. Някои хора намират, че прилагането на лимонов сок по лицето помага да се контролира акнето им, но това лечение не е за всеки. Лимоновият сок може да помогне за отстраняване на излишното омазняване от кожата. Лимонена киселина действа ексфолиращо, премахва мъртви кожни клетки и натрупани отломки, които запушват порите на кожата. Въпреки тези ползи, прякото прилагане на лимонов сок върху лицето може да раздразни или да изгори чувствителна кожа, но вземането на лимонов сок непряко помага да се светне кожата, без да се причинява локално дразнене. Точният механизъм на действие може да бъде твърде сложен за анализ, но това питието – лимонов сок, мед и вода- категорично стои зад този благоприятен ефект - антиоксиданти в лимона и меда и техните антибактериални свойства допринасят за 100% за свежестта на кожата.

  • облекчава запек 

Редовната употреба на топла вода с лимон и мед сутрин облекчава запека. Ефектът идва не само от топлата вода, която помага за преместването на съдържанието на стомаха, но и от способността на лимонов сок светкавично да прочиства ненужните слузевите секрети натрупани по стените на стомашно чревния тракт и помага на червата да възвърнат редовността си, а медът - медът е полезен за здравето на дебелото черво.

ПЧЕЛЕН ДАР