Кафе с мед и ползите за здравето

Медът в кафето е много стар начин за подслаждане, а комбинацията от богато черно кафе и ароматен мед носи огромен ефект не само за здравето, но и за настроението като цяло. Чистото кафе е добре известен антиоксидант, медът е древно лекарство за много заболявания, а заедно те правят само добро.

Можете ли да добавите мед към кафето? Да, можете да добавите мед към кафето и се получава много добра комбинация -  един различен вкус дълбок и наситен аромат. В зависимост от това колко мед добавяте към чашата си кафе, може да го усетите повече или по-малко. Повече мед е равно на повече вкус, но също така и повече калории. Въпросът кога точно да добавите мед към чаша кафе е важен. Може да изглежда елементарно и дори да не се замисляте, но все пак трябва да имате предвид няколко подробности.

*Никога не добавяйте мед към горещо кафе - добавянето на мед към кафе, което е горещо - като прясно еспресо, например - не е добра идея. Проблемът не е в типа кафе, а в температурата на течността кафе. Медът губи повечето си свойства, ако се нагрее след определена температура (обикновено 38С-40С) и няма причина да го пиете с полза за здравето, ако ще загрявате меда след тази точка. За справка повечето чаши кафе се приготвят при около 90C, а напитката започва да се охлажда едва, когато приключи приготвянето и. 

Кога трябва да добавяте мед към кафето? Оставете чашата с кафе да се охлади малко. Ако можете да държите спокойно чашата с кафе, без да ви пари или ако можете да отпиете глътка от нея без да ви изгори може да сложите и меда към кафето си.

Уверете се, че действително слагате мед към кафето си. Бъдете внимателни, когато купувате мед. Защо споменаваме това? Знаете, че има натурален мед, има фалшив мед или изкуствен мед. Този вторият, най-често е истински мед, който се разрежда, за да се превърне в по-голяма партида, чрез добавяне на захари или други подсладители и може да се различи от истинския мед само чрез някои много специфични тестове. Внимавайте какво и от къде купувате - търсете и купувайте суров(непастьоризиран) мед.

Суровият мед е пчелен мед в най-чистата му форма и често в буркана ще откриете частици цветен прашец и пчелен восък. Суровият мед не е нагряван с цел унищожаване на всички възможни следи от дрожди, за да не ферментира и сравнително бързо кристализира. Разбира се времето за кристализация зависи от вида пчелен мед и начина на съхранение. Помнете и друго – всичко, което минава през пчелите – остава в кошера. Пестицидите убиват пчелите – това е пагубно за цялата планета, но пчелата вече е внесла нектара в кошера и той след време се превръща в мед – това може да бъде пагубно за потребителя на мед. Накрая – ако имате възможност – търсете биологичен мед. Защо? Сега ще споменем само едно нещо, а именно много от лекарствата за третиране на пчелите остават по восъка, а оттам отиват в меда и накрая какво консумирате?!

Здравословно ли е кафето с мед ?

Да, докато кафето, към което възнамерявате да добавите меда, не е твърде горещо, медът ще осигури своите ползи за здравето ви. Също така, трябва да внимавате колко точно мед ще добавите към кафето си. Добавянето на повече мед ще ви набави повече от полезните му свойства, но също така ще увеличи броя на калориите. За повечето хора това може да не е проблем, но ако сте решили да отслабвате или просто броите калории, това е нещо, което трябва да имате предвид. И както при всичко друго, ползите за здравето наистина няма да се проявят, ако не пиете редовно тази комбинация. Имайте търпение. Всяко нещо, което е в полза за здравето е малки дози, придържате към навика да консумирате продукта редовно, в умерено количество.

Ето и някои от ползите за здравето от добавянето на мед в кафето

Медът и кафето са с високо съдържание на антиоксиданти. Комбинацията от двата продукта  може да помогне на организма да намали въздействието на свободните радикали.

Медът и кафето могат да подобрят кръвообращението. Може да ви звучи като нещо незначително, но в дългосрочен план това наистина може да помогне на сърцето да функционира правилно, да осигури достатъчно кислород на мозъка и да намали шансовете за сърдечни заболявания. Също така медът и кафето помагат за регулиране на кръвната захар, понижавайки инсулиновата резистентност.

Медът с кафе набавя и необходимите витамини и минерали - медът внася цял набор от витамини и минерали в човешкото тяло. Това всъщност е добър начин да получите дневния си минимум, включително магнезий, селен и цинк, които не са много лесни за намиране, но са много необходими.

Медът в кафето помага за намаляване на общия прием на въглехидрати. Факт - пиете по-сладко кафе с по-малко количества захари, защото захарите в меда се различават от тези в захарта, което с времето ще ви помогне да избегнете редица здравословни проблеми.

Ако обичате подсладено кафе – добавяйте мед, но внимавайте кога, колко и какъв ще бъде той.

**Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.