Най-добрият начин да намериш лечебен мед. 5 грешки при избора на лечебен мед.

ЛЕЧЕБЕН МЕД

Пчелният мед е природно лекарство с имуностимулиращ, антибактериален, антимикробен, тонизиращ и оздравителен ефект. Ако съществува природен продукт, който да носи в себе си почти всички изучени витамини, минерали, аминокиселинни и други ценни нутриенти, това е пчелният медът. Една лъжичка от този изключителен пчелен дар на ден осигурява здраве, тонус и дълголетие.

Основните терапевтични приложения на меда са за по-силна имунна система, здрави сърце и кости, за по-добро храносмилане, по-малко кожни проблеми и като натурално антистрес лекарство.

Кой мед е лечебен?

Всички видове пчелен мед имат своите лечебни качества.  Независимо какъв пчелен мед изберете, знайте - медът е най-сладкият начин да държите организма си в добра кондиция.

Основни видове пчелен мед са билков, акациев, липов, манов, слънчогледов, лавандулов и рапичен. Основен начин на употреба на меда е вътрешното му приложение.

Билковият ( полифлорният) мед е от светло до тъмно кехлибарен цвят, с нежен аромат и вкус и сред най-разпространените, може да бъде полски или горски.  Има подчертано лечебно и профилактично действие на дихателните пътища, стомашно – чревния тракт, гинекологични заболявания. При хронични ринити и синуити, подобрява имунната система. Препоръчва се за общо укрепване на организма и при преумора, има и антисклеротично действие.

Акациевият мед е със специфичен нежен аромат и много приятен вкус и смята за един от най-добрите. Прозрачен, светъл, по-течен, със слаб аромат на акация, много бавното кристализира(съдържа до 40% фруктоза), а всичко това го прави един от най-предпочитаните.  Може би акациевият мед е единствения, който може да се консумира спокойно от деца,  подходящ е за кърмачки, бременни жени и диабетици. Подходящ е при сърдечни, чернодробни, стомашно- чревни, бъбречни заболявания и диабет. Успокоява нервната система и има общо укрепващо и противомикробно действие. Той има по-висок процент фруктоза от глюкоза и е със ниско поленово съдържание.

Липовият мед е със светло жълт цвят и сравнително лесно кристализира. Има тонизиращо въздействие върху храносмилателната система, сърдечната дейност и повишава имунитета. Съдържа специфичен глюкозид, който има изразено патогонно, диуретично и секретолитично действие. Липовият мед е със специфичен аромат, който го отличава от другите видове мед. Липовият мед е изключително ефективен при безсъние, стрес и тревожност. Знаете ли, че от една липа пчелите могат да съберат около 40 кг мед?

Мановият мед е получен главно от екскрементите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса. Изследванията показват, че в мановия мед се съдържат голям брой свободни аминокиселини, по-важни от които са аспарагинова киселина, аланин, аргинин, цистин, глицин, глутаминова киселина, хистидин, лизин, метионин и др. Ако трябва да приемате калциеви добавки, направете го с една чаена лъжичка манов мед.

Слънчогледовият мед е у нас разпространен почти навсякъде. Цветът му е златисто жълт, а вкусът му е особено сладък.  Има много добри хранителни и профилактични качества, действа спазмолитично на бронхиални спазми и колики в стомашно-чревния тракт.

Лавандуловият мед е чудодеен природен еликсир, с изключителни здравословни ползи при редовна консумация. Медът от лавандула се използва за подсилване цялостната функционалност на организма, спомага за приноса на енергия и се бори със стреса и умората.

Преработвайки нектара на рапицата пчелите получават специфичен по своите качествени характеристики рапичен пчелен мед. Обикновено разфасованият рапичен мед е с бял или мътно бял цвят като характерно за него е, че много бързо кристализира. Предпочитан е от много потребители, като особено привлекателен със своите специфични качествени характеристики е финокристализиралият рапичен мед. Рапичният мед има по-голямо количество на глюкозата спрямо това на фруктозата, което го различава от другите видове пчелен мед. Рапичният мед се отличава с по-висока антимикробна активност от другите видове мед, която се доближава до известния със своите антимикробни качества манов мед.

Медът е изключително питателна суперхрана, а ползите му зависят от качеството на продукта. Имено качеството на пчелния мед определя лечебния му ефект. Изберете чист и по възможност биологичен пчелен мед с доказан произход и избягвайте 5 -те основни грешки при избора си на лечебен мед:

  • не купувайте пчелен мед от случаен търговец;
  • не търсете най-ниската цена на пчелния мед;  
  • не пренебрегвайте съдържанието на етикета;
  • не се подвеждайте от наименованието „Домашен мед“;
  • не подценявайте местонахождението на пчелина, от който е добит медът.

Купувайте пчелен мед от пчелар, човек застанал открито с името, лицето и продуктите си. Помнете - продажбата на пчелен мед без етикет е забранена, както и  това, че няма домашен пчелен мед.   Истинският лечебен мед е дело единствено и само на пчелите, той не се прави вкъщи, а в кошера - от пчелите работнички и се добива от пчеларя. Колкото по-богата и чиста е флората на една местност, толкова по-богат, по-чист и по-лечебен пчелен мед може да бъде добит от там.

Имате ли затруднения в намирането на лечебен мед? Нужна ли ви е повече информация за предлаганите от нас продукти? Свържете се с нас 0882509402!

Удовлетворението винаги е голямо, когато след добре направено проучване човек намери бай-доброто за него!

*Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.