Почивка пълна с енергия и жизненост

3 незаменими пчелни продукта за лятната ви ваканция

Планирали сте си почивка и заслужавате да и се насладите. Лятото е в разгара си. Не позволявайте на умората и липсата на енергия да ви съсипят ваканцията! През цялата година с нетърпение очакваме момента, в който най-накрая можем да си починем. Отпуската настъпи, какво може да ни спре? Всичко е планирано, обмислено и куфарите са готови. Има един феномен, който сам по себе си не е кой знай какво, но може да развали плановете ни: това е липсата на енергия.

Оставяйки ежедневните си работни и домашни ангажименти, напрежението и стресът, е
е възможно да получите на липса на енергия още от първия ден на ваканцията си. Чувствате се отпаднали, изтощени, без тонус и добро настроение. В повечето случай това е нормална реакция на организма и след време всичко се нормализира, но отпуската си тече, а вие не може да и се насладите.

Ето защо е важно да помислите за продукти, които могат да ви помогнат да се преборите по-бързо и по-лесно с неразположението. Пчелните продукти са 100% натурални и са в състояние да ви осигурят необходимото, за да се заредите със жизненост и енергия.
Ето 3 пчелни продукта, които трябва да се пъхнете в багажа си, за да се възползвате от добра доза енергия, жизненост и удоволствие през ваканциите:

1. ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

- чаена лъжица прашец на веднъж на ден(сутрин) е достатъчна, за да започнете деня добре. Комбинирате го с кисело мляко или фреш и ще получите перфектна хранителна и балансирана закуска.

Пчелният прашец е напълно естествена храна, способна да ви осигурява витамините и минералите, от които тялото ви се нуждае всеки ден. Освен това е отличен съюзник в борбата с анемията, знаете ли това?

Защо да вземете пчелен прашец на почивката? Защото пчелният прашец осигурява витамините и минералите, от които тялото се нуждае; помага за премахване на умората и напрежението в деня на заминаване и/или връщане; дава ви нужната енергия, стимулира тялото и ума.

2. МЕД  - 1 - 2 супени лъжици мед на ден, гони докторът далеч от мен. Може да му се насладите с препечена филийка и малко масло или в мляко, сокове и смутита.  Билковият мед  има много мек вкус, цветът му варира от жълто, през червено до кехлибарено кафяво в зависимост от цветята, от които е събиран нектара, а мановият мед е тъмен, почти черен, по-тръпчив на вкус, но изключително богат на витамини, минерали и аминокиселини.

Защо да слагам мед в куфара? Защото натуралният мед съдържа витамини, ензими, антиоксиданти и други полезни за здравето хранителни вещества; спомага за успокояване на стреса и напрежението; облекчава умората и помага в борбата с безсънието и е бърз източник на енергия, на който можете да разчитате.

3. ЕКСТРАКТ ОТ ПРОПОЛИС – КЛЕЕВА ТИНКТУРА - няколко капки клеева тинктура са достатъчни, за да се отървете от дискомфорта, причинен от леки наранявания или слънчеви изгаряния, които могат да възникнат по време на почивката ви. Може да си направите гаргара или да облекчите коремен дискомфорт. Поради високото си съдържание на флавоноиди  прополисът се счита за естествен антибиотик и противовъзпалително средство. Ето защо екстрактът от прополис винаги трябва да бъде част от вашия пътепис сред продуктите за първа помощ.

Защо прополисът трябва да е в багажа ви? Защото прополисът облекчава болката в гърлото; благодарение на своя дезинфекционен и противовъзпалителен ефект, той помага за облекчаване на венците и зъбите; дезинфекцира повърхностните рани и подпомага заздравяването им.

Вече знаем кои продукти от пчелния кошера са от съществено значение за летните ни ваканции, но също така е важно да знаем защо се чувстваме уморени на ваканция?

Някои медицински специалисти приписват състоянието на умора по време на почивката на липсата на сън. Това е така, но не е единствената причина. Ето още няколко:

Пропускане на закуската. Закуската е горивото ни за деня. Здравословната, балансирана закуска ни дава нужната енергия в ключово време на деня, като по този начин увеличава ефективността си във времето.

Свръхконсумация на кафе. Кафето се сервира многократно и под много форми: черно кафе, фрапе, лате и др. Важно е да не злоупотребявате с кафето. Твърде много кофеин може да предизвика поражение върху тялото ни и да насърчи умората и невниманието. Освен това има и други продукти, също толкова ефективни и също толкова вкусни, за да ви дадат нужната енергия, а пчелните продукти са един от тях.

Бързо хранене. Храните, предлагани в заведенията за бързо хранене, съдържат високи нива на захари и прости въглехидрати, които бързо повишават кръвната захар, осигуряват тласък на енергията в краткосрочен план и ни оставят да се чувстваме уморени, след като нивата се върнат в нормално състояние. Тези храни не ни осигуряват витамините и минералите, от които тялото ви се нуждае. Ако е възможно, опитайте се да ядете плодове, зеленчуци и храни с ниско съдържание на захар, мазнини и прости въглехидрати.

Бездействие. Липсата на енергия може да ви накара да предположите, че физическата активност само ще ви умори, но това не е вярно – 20 минути упражнения на ден, ще ви заредят с достатъчно енергия за да изкарате още една великолепна отпускарска вечер. 

Стресът. Много от нас не знаят как да кажат „не“, дори и на почивка. По навик, вписваме много задачи в плана си за деня, а това от своя страна води отново и до по-високи нива на стрес. Целта на почивката е да ни накара да изключим ежедневния стрес и да се отпуснем.

Оставете стреса и умората настрана, възползвайте се максимално от лятната си почивка и не забравяйте да сложите натурални пчелни продукти в багажа си. Желаем ви страхотна почивка, пълна с енергия и жизненост!


* Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.