ЗА ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

5 / 5 (1 гласа)

Пчелните продукти – мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък и пчелна отрова са с незаменими хранителни и лечебни свойства.

 

Медът се усвоява 100% от човешкия организъм, има тонизиращо въздействие върху храносмилателната система, сърдечната дейност и повишава имунитета. Пчелният мед е без мазнини, не повишава холестерола в кръвта, регулира обмяната на веществата и способства разграждането на мазнините. Някои от съставките му все още не са напълно проучени. Известни са над 300 вещества, които се съдържат в него, вариращи като състав и количество в зависимост от нектара на растенията, от които е получен. Чистият пчелен мед е толкова траен, колкото и вкусен. Хранителната стойност и качеството на меда не се влияят от кристализацията, а от начина на де кристализация. Медът е хигроскопичен и в него има наличие на дрожди. Когато водното му съдържание надвиши 22%, той започва да ферментира (вкисва). Тъмният мед има по-високо съдържание на минерални вещества от светлия. Светлите сортове мед съдържат 4 пъти по-малко желязо, 2 пъти по-малко мед (микроелемент) и 14 пъти по-малко манган, отколкото тъмните. В светлия мед минералните соли стигат до 0,16%, а в тъмните 0,26%. Съществуват и някои изключения.

Пчелният прашец е признат от учените по цял свят като вещество,  което подпомага имунната система, оздравителните процеси, придава жизненост и енергия. Той съдържа белтъчини, ензими, витамини, пробиотици, минерални вещества, които съживяват организма. Изключително богат е на протеини, което обуславя силното му динамизиращо въздействие върху човешкия организъм, аминокиселините преборват физическата и умствената умора, а съдържанието на селен забавя клетъчното стареене. Химичен състав на пчелен прашец: 30 % смилаеми въглехидрати; 26 % захари (предимно фруктоза и глюкоза); 23 % белтъчно съдържание; 5 % липиди; 2% фенолни съединения; 1.6 % минерали (включително калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, мед, цинк, манган, силиций и селен); 0.6% водоразтворими витамини и киселини (включително В1, В2, В6 и С); 0.1 % мастноразтворими витамини (включително витамини А, Е и D).

Пчелното млечице стимулира общо организма и регулира производството на адреналин, което води до уравновесяване на нервната дейност и овладяване на безпокойството и безсънието. Забавя преждевременното застаряване на органите и кожата. Пчелното млечице подобрява имунната система, подпомага заздравяването на рани, има антитуморни / противоракови свойства, понижава нивата на холестерола, увеличава метаболизма на мазнините и не на последно място е изключително мощен антиоксидант. Пчелното млечице съдържа богато разнообразие от хранителни вещества, включително и минерали като калций , мед , желязо , фосфор, силиций , сяра, и калий , както и изобилие от B-семейни витамини , биотин , инозитол, фолиева киселина, нуклеинови киселини, гама-глобулин и 17 различни аминокиселини, включително 8-незаменими, които човешкото тяло не може да си произведе.

Пчелите използват прополиса за покриване на пукнатини в своя кошер, за да се гарантира стерилна среда. Те обграждат и входа на кошера с прополис, така че влизайки в него да се почистят, използват го и за балсамирани на всички техни врагове убити в кошера, които са твърде големи, за да могат да бъдат изхвърлени навън от тях. Прополисът има антибактериално и антимикробно действие, както за пчелите, така и за хората. Той атакува всички инфекции на горните дихателни пътища - ринит, ангина, хроничен синузит, хрема; на устната кухина - афти, херпес, и особено на кожата. Прополисът съдържа 7.5% до 3.5% восъци, 10% летливи масла, 5% прашец, 3% -10% мастни киселини, 4% -19% други съединения. Има витамини и минерали като В1, В2, В6, С, Е, магнезий, цинк, желязо, калций, и мед и много различни флавоноиди.

Пчелният восък е изключително чист и устойчив на външна среда пчелен продукт. Пчелният восък съдържа свободни киселини, алкохоли, въглеводороди, аромати. Използва се за лечение на горните дихателни пътища, като се правят инхалации, усилва имунната система, ползва се при ревматизъм, за лечение на рани, раздразнена кожа и др. 100 % чистият восък е с бял цвят. Колкото повече престоява в кошера, толкова повече променя цвета си. Като готов продукт, пчелният восък е с еднороден цвят (от светло жълт, до кафяв) и структура, мирише на мед , няма вкус, а при дъвчене не лепне по зъбите. Може да се разтваря само в етерични масла или при висока температура 60-70⁰С.

Днес, практическото приложение на пчелната отрова, с лечебна цел, има достатъчна научна обосновка, която конкретизира: пчелната отрова е силен имуностимулатор, помага при лечението на хроничен бронхит, трофични язви, варикозно разширени вени, аденом на простатната жлеза, оплешивяване, простатит, дисфункция на яйчниците и безплодие, миома, ендометриоза и нормализира обмяната на веществата, регулира мастната обмяна. Два от основните елемента на пчелната отрова са мелитън и апамин. И двата са особено токсични, но при правилно дозиране имат свойството да унищожат една клетка, без да се вреди на останалите. Мелитинът се състои от 26 аминокиселини, ензими, серотонин и хистамин и активира хормона на надбъбречната кора – кортизол и е ефикасен срещу редица заболявания, включително определени видове артритни и ракови болести. Апаминът - стимулира нервната система, активира секреторна функция на панкреаса и храносмилателния тракт, повишава кръвното налягане. Неорганични киселини, като: солна, мравчена, ортофосфорна и някои химични елементи: въглехидрати, водород, азот, цинк, сяра, йод, магнезий, хлор, оказват положително влияние върху метаболизма. Освен това, като част от естествената пчелна отрова съдържа хидрокортизон, което е няколко пъти по-мощен синтетичен и го прави един добър противовъзпалителен ефект. Доказано е, че пчелната отрова понижава холестерола в кръвта, нормализира процесите на окисляване-регенеративна на тялото, повишава нивото на хемоглобина, нормализира сърдечния ритъм, подобрява зарастването на рани, разширява кръвоносните съдове на мозъка и още много, много... 

!!! Преди да се предприеме каквото и да е било лечение с пчелна отрова, задължително е да се направят изследвания за алергичност към нея.