ПЕРГАТА – какво е перга. Знаете ли, че пергата е уникален пчелен продукт – супер храна.

Пчелните продукти са естествени продукти, които или се отделят от тялото на пчелите чрез жлезите им - отрова, восък и пчелно млечице, или се събират и обработват от пчелите - нектар, прашец от цветя и смола - пчелен клей(проплис).

Пергата – или още позната като пчелен хляб – е консервиран пчелен прашец от пчелите с помощта ензимите, които те отделят и медa. Пергата е наистина уникален пчелен продукт и е единственият естествен източник на протеини за пчелите.

През цялата пролет и лято те правят и съхраняват тази суперхрана в килийките на пчелната пита, а през късна есен и зимата живеят от нея и меда. Само помислете за това - ако пчелите оцеляват при всички минусови температури през зимата, прехранвайки се единствено с мед и перга , то тези храни наистина трябва да са специални. Пергата е и единствената храна, с която пчелите хранят ларвите (пилото) в кошера, след третия ден. И ако една ларва увеличава хиляди пъти обема си благодарение на пчелния хляб и се превръща в едно уникално създание, то помислете какво би могла да направи пергата и за човека.

Пергата е един от най-ценните и същевременно най-малко познати пчелни продукти. Счита за функционален продукт, притежаващ няколко хранителни качества и различни биоактивни молекули с лечебно или превантивно действие. 

При преработката на пчелния цвете прашец в перга от пчелите протича млечно-кисела ферментация. По време на този процес обвивките на зрънцата на прашеца малко по малко се разрушават, а така съдържащите се ценни вещества в тях стават по-достъпни и затова се счита, че има многократно по-силно въздействие, и се усвоява по- лесно от обикновения цветен прашец.

Пергата е приятен сладникаво-кисел вкус. Подходяща е за малки и големи, за всеки, който няма алергия от пчелни продукти.

Съставът на пергата е много интересен. Тя съдържа аминокиселини, витамини и ензими, които имат антимикробни свойства и висока биологична стойност. Изследвания сочат, че хранителната и стойност е по-висока от тази на прашеца и в много пъти по-висока, отколкото на всеки друг заместител на прашеца.

За какво помага пергата. Въздейства благоприятно на кръвоносната системата, ускорява растежа и заздравяването на рани, подобрява продуктивната функция, намалява токсичността, нормализира чревната микрофлора, нормализира и увеличава ефекта на хранителни вещества и тяхното усвояване. Също така, пергата поради богатия си състав, може да помогне при авитаминози и други заболявания, причинени от недостиг на витамини (анемия или недостиг на желязо). Има и мощен регенеративен ефект върху всички човешки клетки.

Пергата (пчелният хляб) има антибактериален ефект дори върху микроорганизми, които са устойчиви на антибиотици. Това го прави мощен естествен антибиотик без странични ефекти. Ензимите и другите органични съединения в пчелния хляб прекъсват размножаването на микроорганизмите и ни помагат да се борим с различни инфекции. Пергата подсилва защитните способности на нашата имунна система, осигурявайки критична подкрепа на човешкото тяло. Особено през по-студените месеци.

Учените твърдят, че поради антиоксидантния си ефект, пергата (пчелният хляб) може да допринесе за борбата с щетите, нанесени от свободните радикали, а също така може да действа като превантивна мярка. Освен това има положителен ефект върху нашата микрофлора, като ни помага да се възстановим след курс на антибиотици. Включването на перга в нашата диета може да стимулира или активира имунната ни система, тъй като различните му компоненти имат положителен ефект върху производството и синтеза на кръвни съставки.

Проучванията показват още, че пчелният хляб има положителен ефект върху концентрацията на глюкоза и липиди в кръвта ни, като ни помага да се предпазим от хронични сърдечно-съдови заболявания.

Пергата (пчелният хляб) стимулира регенерацията на нервната система, подобрява концентрацията и паметта и се препоръчва на хора, които се занимават с интелектуална работа или са подложени на силен стрес, тъй като подпомага физическото възстановяване и намалява стреса. Регистрирани са случаи на по-бързо възстановяване след инсулт и инфаркт.

Начин на употреба

Препоръчителните дневни дози за възрастен човек са от 5 до 30 грама, които се приемат в няколко приема през деня - поне 30 мин. преди храна или поне два часа след храна. Така се избягва разрушаващото действие на стомашно-чревните сокове, които се отделят интензивно при хранене. Желателно е да се провеждат 10 дневни курсове по 5-10 гр. дневно в три последователни месеца през зимно-пролетния и есенно-зимния сезони.

Важно! При наличие на съмнение за алергична реакция приемът следва да се провежда с повишено внимание, под лекарски контрол или да се ограничи.

Мили хора, ценители и потребители на натурални пчелни продукти, към този момент не предлагаме перга, но има много пчелари, които я добиват. Потърсете, а когато купувате се уверете, че е натурална, излязла директно от кошера. Топчетата не са с голям размер – излизат от килийката, така че трябва да е с нейния размер и често запазват формата и. Не забравяйте, че пергата има и приятен сладникаво-кисел вкус, а цветът на гранулите на зрялата перга е тъмен от  и кафеникав.

ПЧЕЛЕН ДАР