SAVE the BEES

Пчелите са магически малки същества, които играят ключовата роля в поддържането на здравословна среда и здравословна икономика. Те опрашват две трети от всички световни култури и цветя, което ни помага да се храним, да се наслаждаваме на цветята - да живеем...

Пчелата е крайъгълният камък на целия кръг от живота  - ние се нуждаем от пчелите, а сега ТЕ имат нужда от нас. Пчелите изчезват и не само медоносните, а всички. Факторите са различни - пестициди, суша, унищожаване на местообитания, хранителен дефицит, замърсяване на въздуха, глобално затопляне и др., като много от тези причини са взаимносвързани и единствено действията на здравия разум може да възстанови баланса. Ние искрено вярваме, че хората ще осъзнаят колко важни са пчелите за живота ни и всички заедно ще успеем да се преборим.

Пчелите са знак за това каква е нашата околна среда - местата, които са добри за тях, са добри и за хората. Да опазим пчелите - предприемането на действия е лесно! Ето някои неща, които можете да направите:

  • Избягвайте вредни пестициди.

Синтетичните пестициди, торовете и хербицидите са вредни за пчелите. Използването на тези пестициди в градината застрашава живота им. Избягвайте химикали, принадлежащи към семейството на неоникотиноидите на всяка цена, тъй като те са особено вредни за пчелите.

  • Направете „приятелска градинка“.

На двора или на терасата - ние имаме една такава на нашата градска тераса. Удоволствието, което ще изпитате сутрин, когато си пиете кафето или денем, дори надвечер, когато просто се отпускате там е изключително – неспирно чувате едно нежно „бъз-бъз-бъз“, което сякаш казва „Благодаря ти!“. Цветята помагат на пчелите, но: избягвайте хибридни цветя или такава, без нектар или полен; изберете цветя, които цъфтят дълго; ако имате пространство - засадете цветята в петна - пчелите обичат да се фокусират върху един вид цвете едновременно.

  • Засадете плодно дърво/дървета.

Пчелите се нуждаят от дървета, те получават по-голямата част от нектара си от тях. Когато едно дърво цъфти, то осигурява на пчелите стотици, ако не и хиляди цветове, от които да се хранят. Дърветата са не само чудесен източник на храна за пчелите, но те също са от съществено значение за местообитанията на пчелите. Листата и смолата на дърветата осигуряват гнездящ материал за пчелите, а естествените им дървени кухини са отлични заслони. В замяна ще получите едри, сочни и в пъти по-вкусни плодове.

  • Опознаването и разбирането на пчелите, ще Ви научи да ги уважавате повече.

Обучете себе си и децата си за пчелите. Пчелите не са опасни - те се хранят с нектара от цветята и не атакуват хора без причина. Чудесен начин да спасите пчелите е да им осигурите място за живеене! Наличието на собствен кошер може да Ви помогне да научите повече за биологията на пчелите, за пчелните екосистеми и за подобряване на околната среда около Вас. Освен това получавате допълнителните предимства на пчелните продукти като суров мед и пчелен восък, както и удовлетворението и радостта, получени от работата с кошер. Ако не сте съвсем готови да се справите сами, ние ви предлагаме тази възможност – елате и си направете собствения си кошер при нас – заедно ще грижим за него.

  • Станете посланик на пчелите.

Споделяйте с близки и приятели това, което Вие вече знаете. Насърчавайте тях и други хора да направят като Вас – да помагат на пчелите!

Най-лесно можете да помогнете на пчелите, като подкрепите пчеларя във вашия район - той работи усилено, а приоритет в работа му е опазването на пчелите. Плюс това, местният мед не е само вкусен - той може да бъде направен от пчели, които са посещавали растения във вашата собствена градина!

ПЧЕЛЕН ДАР