КЬОПООЛУ

 

Здравейте, мили хора! Обичате ли кьопоолу? Ако отговорът е да, може би трябва да пробвате това - лесно се прави и става много вкусно.

Спомням си много добре времето, когато в градинката на татко се появяха сините патладжани и на трапезата ни се появяваше съвсем естествено и кьопоолуто -  то беше задължително за лятното ни меню. А малко по- късно ХОП – в бурканите – мама не пропускаше, да го включи в зимнината ех, че време беше…  Всъщност кьопоолуто е една доста полезна разядка пълна с витамин и всеки, който няма сериозни проблеми с бъбреците, с жлъчката, с черния дроб или със стомаха - може да му се наслаждава до насита. Но може би ако консумацията е умерена и разядката е добре вкусово балансирана – всеки ще може да му се наслади.

Да вярно е – вкусът на домашните зеленчуци, трудно може да се намери в търговските вериги, но пък хубавото е, че почти целогодишно там можем да си закупим пресни зеленчуци  Рецептите за кьопоолу са много и най-различни, а тази е само от няколко съставки -  зелен пипер, патладжан, чесън, зехтин, сол и МЕДЕН ОЦЕТ– бърза е, лесна и макар, че няма домати е много вкусна и полезна разбира се. ЗАЩОТО в зелените чушките има полезни фибри, минерали, целулоза, може да го направите и с червени, но те зимата са малко кът . Патладжанът е богат също на фибри, съдържа витамин К, С, магнезий, желязо, мед, той е и антиоксидант. За чесъна всички знаем -  унищожава вредните микроби, микроорганизми и вируси. Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници, а МЕДЕНИЯТ ОЦЕТ – е натурален оцет съхранил в себе си в много голяма степен полезните свойства на меда – НЕВЕРОЯТНО – НО ФАКТ. Опитайте и тази рецепта, колкото и простичка да е – приятно ще ви изненада!

Съставки:

6 печени зелени ПИПЕРА,

2 средно големи ПАТЛАДЖАНА,

4-5 скилидки ЧЕСЪН,

3 ч.л.СОЛ ( или на вкус)

5-6 с.л ЗЕХТИН,

4с.л. МЕДЕН ОЦЕТ.

Приготвяне:

Нарязваме на по-ситно изпечените и обелени ПИПЕР и ПАТЛАДЖАН.

Пасираме ги с ръчен пасатор, но ако искате кьопоолуто да бъде по-еднородно – пасирайте с електрически.

Добавяме пасираните скилидки ЧЕСЪН, СОЛТА, ЗЕХТИНА и МЕДЕНИЯ ОЦЕТ, разбъркваме и ГОТОВО.

Да ви е ВКУСНО!