Имунната ни система

Имунната система е съвкупност от органи, тъкани, клетки и процеси в организма. По сложност тя може да се сравни с нервната ни система, с която е особено тясна връзка. Основната и функция е да разпознава и да неутрализира всички чужди, представляващи заплаха за организма, вещества и да ги различава от собствената му здрава тъкан. ИЛИ - имунната система ни защитава от всичко, което не е добро за тялото ни. Тя реагира на всички промени, протичащи там и алармира в случаите, когато човек трябва да обърне внимание, чрез своите защити.

Кожата и лигавицата на носоглътката са първите защитниците на организма, поемащи атаката на вредните бактерии и вируси. НО. За да се предотврати инфекция обаче от попадането на вредните микроорганизмите в тялото, имунната система трябва да е в състояние бързо да реагира и образува достатъчно количество антитела, които да не допуснат навлизането им във вътрешните тъкани и органи. Тук се включват костният мозък, тимусът, лимфните възли, слезката(далакът), апендиксът, сливиците, жлезите с вътрешна секреция. Имунната ни система освен, че произвежда антитела срещу различните болестворни микроорганизми, тя има възможност и да запамети как се произвеждат тези антитела дълго време след това т.е. създава имунитет срещу тях. ИМУНИТЕТЪТ е уникалната защита на човешкия организъм, той е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма. Имунитетът е устойчивостта на организма срещу физичните, химичните и биологичните патогенетични фактори на заобикалящата го среда.
Имунитетът ни се нуждае постоянно от укрепване, за да не допусне болестотворните микроорганизми или свободни радикали да навредят.

Сред факторите, които могат да отслабят имунната система и имунитета ни са токсини от околната среда, стрес, лошо хранене, липса на физическа активност, недостатъчно сън, лоши навици като -прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене.

Едни от основните сигнали за проблеми с имунната ни система са проявяващата се по-често от обикновеното способност към развитие на простудни заболявания, вирусни грипни състояния и парагрипни вируси, бързото настъпване на физическа и психическа умора, възникването на някои алергични реакции към често употребявани храни, напитки, стимуланти и др.

Най-лесните неща, които могат да се направят за да се подобри дейността на имунната система са:  достъчно сън; по-малко стрес и повечеусмивки; разнообразна, балансирана и здравословна храна; движение.

А сред най-популярните средства за укрепване на организма си остават медът и пчелните продукти (пчелен цветен прашец, клей, пчелно млечице). Те съдържат много витамини, ферменти, плодови киселини, микроелементи и минерални вещества. Медът притежава 22 от най-необходимите за човека 24 микроелемента, включително биогенни стимулатори, активиращи редица процеси в организма, като растежа на клетките. Медът и пчелните продукти са универсални средства, които повишават жизнения тонус и укрепват организма.

И още нещо - здравата имунна система ни помага да преминем безпроблемно през смяната на сезоните и поддържа доброто ни настроение.

Чувствате ли се страхотно днес? – Да! - това е благодарение на вашата имунна система! Грижете се за нея! Опитайте и с нашия ИМУНОДАР!

ПЧЕЛЕН ДАР