АКО ни ужилят пчели

ПЧЕЛЕН ДАР УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛА

Пчелите се отбраняват само с жилото си и усърдно си служат с него. През пролетта, лятото и ранна есен те са навсякъде, където силно ароматна и медоносна растителност или водоизточници, а резките движения им се струват като форма за нападение и пчелите вземат мерки за защита - жилят. При жиленето отделят отрова, чиято миризма възбужда останалите пчели. Ето защо ужилванията трябва да се избягват не само защото са болезнени, но и защото миризмата на пчелната отрова може да доведе цялото пчелно семейство, ако в близост има пчелин, до състояние на ярост.

ПЧЕЛЕН ДАР УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛА

 

Макар че пчелната отрова е полезна, вече сме убедени в това, тя може да бъде и опасна, за хора алергични към нея. Алергията към пчелната отрова се установява чрез медицински лабораторни изследвания, които все още не са наложена практика.

Ужилването е стряскащо, а понякога и много болезнено. Най-честата реакция на човешкото тяло след ужилване е отокът. В зависимост от степента на отока се появяват и болките.

Как се третира ужиленото място

Няма универсален лек за третиране на ужилено място. Ние сме опитвали какво ли не – на единия действа едно, на другия друго. Но това, което правим първо е да извадим незабавно жилото и след това - каквото ни е подръка.

След лек сърбеж се получава и отокът. Действието на пчелната отрова се проявява в последователност - отичане, зачервяване на ужиленото място, а при по-силна реакция на организма - гадене, обща слабост, сънливост, трескаво състояние, спазми и задух. Подуването след ужилване продължава не повече от два - три дни. Полученият оток не трябва да се разтрива. Ужиленото място трябва да се покрие с кърпа, предварително натопена в студена вода, студена вода и оцет /лимон/,  или да се намаже с малко мед.

Мястото на ужилването не трябва да се стиска с пръсти, а по- възможност да се намаже с оцет или маточина. Аспиринит също много бързо помага за спиране на отока - към 1-2 таблетки аспирин се добавя съвсем малко вода, за да се получи гъста каша, която се нанася на ужиленото място.  При по-голям брой ужилвания раничките се намазват с 3-5% р-р на калиев перманганат.

ПЧЕЛЕН ДАР УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛАВ природата съществуват различни природни лекове, с които може да обработите ужиленото място.

  • скилидка чесън -  разрежете я или отхапете на две и с една от половините натъркайте ужиленото място;
  • лимоновият сок съдържа витамин С и има противоалергични свойства, които помагат при зачервяването и отока;
  • компресът с вода и нишадър също помага за спадане на отока;
  • мястото може да се наложи със стрити билки - босилек или невен или да втриете сока от листата на бъза, чубрицата или широколистия живовляк;
  • тютюн – прави се лапа от тютюна на една цигара, който се навлажнява и мачка докато стане каша. Лапата се налага на ужиленото място, без да се притяга силно;
  • ужиленото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор - 1 част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода;
  • ако усетите силно замайване, веднага легнете на земята с очи към нея. Постойте така 10-15 минути. Не бързайте да се изправяте, първо поседнете на сянка;

Планирате ли разходка сред природата, лекарите препоръчват да носите в себе си противоалергично средство под формата на таблетки, закупено от аптеката.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако ужилването е на езика,  в устата, глътката, в носа и под ноктите, защото това са най-уязвимите места в човешкото тяло .

Симптомите, които могат да бъдат показателни за алергична реакция са: замаяност и прилошаване; промяна в дишането, стягане в гърлото или гърдите; гадене и повръщане.