МЕДЪТ никога не се разваля

"Пчелите са магически създания…" и със сигурност притежават специална алхимия, която отива в меда.

Когато медът, в пчелната пита, достигне необходимата влажност, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, за да се предотврати поемането на излишна влага. Така пчелният мед може да бъде съхраняван в продължение на години и да им бъде източник на храна.

Медът е единствената храна, която се създава с единствената цел да бъде съхранявана. Той е с много ниско pH , много захари и почти не съдържа вода, което предотвратява появата на бактерии и възможността за развитието им.  

Медът издържа вечно, но грешки при преработката му могат да доведат до влошаване на качествата му, дори разваляне. Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. Така медът става среда за развитието на бактерии. Те не са опасни за хората със здрава имунна система, но могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба. Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита едва, когото тя е поне на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави – рапицовият мед.

Добре съхраняваният мед, не променя качествата си. Обикновено се препоръчва температура на съхранение до 25°С. на тъмно, но не само. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен. Когато се купува мед е добре той да бъде в стъклен буркан с капачка с добро уплътнение, защото това може да се окаже и, че е и крайният фактор, който е от ключово значение за по-дългия срок на годност на меда.

С времето, медът променя цвета, текстурата дори аромата, но това не го прави опасен или по-малко качествен. Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмно и много тъмнокафяв. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. В меда се съдържат над 50 съединения, които определят аромата му, но голяма част от тях са непознати. 

 

Колко МЕД мога да ям всеки ден?

Медът е истинско богатство от природата. Дневната доза мед за консумация се определя в зависимост от възрастта на хората и от теглото им и се движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три или повече приема. Или ако човек тежи 80кг и е на средна възраст, то дневната доза е 80г.

Винаги трябва да се има предвид и състоянието на човешкия организъм. При повишена или понижена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в първия случай в топла вода с температура не по-висока от 40-42 градуса, а във втория водата да е със стайна температура, за да не се разрушат ценните органични вещества.

Установено е, че медът играе важна роля за нормалното развитие на организма.  За децата медът представлява готова храна, която 100 процента се усвоява от организма и се включва в жизнените функции. Но медът не се препоръчва за деца до три годишна възраст, особено кърмачетата.

Медът не се препоръчва за диабетици, но това съвсем не означава, че те не могат да  го употребяват-дори напротив, необходимо е да знаят кой вид мед и по-колко е подходящ за тях.

Нещо повече - фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония. Заключението на немски учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, тъй като установеното ниво на инсулина при употребата му е значително по-малко. Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед. Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-добрата захар за тях!