Защо пчелният восък трябва да е чист

Пчелният восък е натурален продукт с много приложения и стотици стотици полезни свойства. Пчелният восък е градивният материал на пчелните пити. Пчелите сами го създават, той е в основата на техния дом - във восъчните пити се отглеждат пчелите, там се складират запасите от мед и перга – пчелният восък е техният дом.

Освен като основна съставка в свещите, той присътва в голямата част от производствата на фармацевтичната и козметичната индустрия.  

Пчелният восък е истински дар от пчелите. Той дължи лечебните си сили на състава си. В основата му са каротиноидите и палмитинова киселина. Съдържа въглеводороди, свободни мастни киселини и алкохоли,  цветни, ароматични, минерални вещества, примеси – прополис, цветен прашец, части от пчели, но и много елементи, които все още остават неизвестни днес. Пчелният восък е и богат на витамин А и Е, има противовирусно и антимикробно действие. В медицината се използва под формата на мехлеми, кремове, свещички, пластири, лосиони. Доказано е, че пчелният восък помага на клетките да се регенерират, подобрява кръвообращението и предпазва кожата от външни дразнители.

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, ежедневните рани като порязвания, ухапвания от насекоми и др. могат да бъдат излекувани само с няколко нанасяние на на затоплен восък. Восъкът е незаменимо средство през зимата. Не е задължително да имате болка, за да изпитате предимствата му, той осигурява необходимата хидратация кожата и устните, в дългосрочен план, а прилагането му в комбинация с етерични масла и глицерин оптимизират резултата. Восъкът е добавената стойност на филмообразуващата сила на балсамите за устни. Витамин Е, съдържащ се в пчелния восък, осигурява значителни ползи за косата. Обръщали ли сте внимание на колко от козметичните продукти присъства?! В много, от тези за ежедневна грижа, през стилизиращите до лечебните шампоани, балсами и маски. Също така, в допълнение към правилния диетичен режим и редовната спортна дейност, восъкът е добър спътник в борбата срещу наднорменото тегло. С помощта на пчелен восък тялото изхвърля натрупаните токсини през кожата и по този начин организмът се пречиства.

Ползите от пчелния восък са много. Ето защо той трябва да бъде чист. Вземете го под внимание, когато приготвяте домашни мехлеми, балсами и др или при директната му употреба.

 „ВОСЪКЪТ ИМА ПАМЕТ“, думи на една дама - изключителна пчеларка, на която се възхищаваме и от която не спираме да се учим - БЛАГОДАРИМ ВИ, г-жо Димова!

Доказано или не, отречено или - не – ние вярваме, че всичко, което минава през восъка в пчелния кошер, оставя своя траен белег там. Това е и една от причините за категоричното ни решение – пчелините ни са и ще бъдат биологични.

ПЧЕЛЕН ДАР