Клеевата тинктура - ползи за здравето

Пчелите произвеждат съединение от сока на различни дървесни видове, комбинирано с восък и сока на собствените им зауствания, наречено прополис. Прополисът е лепкав, когато е топло и трушлив при хладно време, цветът му варира от жълто до тъмно зеленикаво-кафаво, съдържа витамини, етерични масла, микроелементи и белтъчини, а съставът му варира в зависимост от местоположението на пчелите и вида на разстителността.

Още, преди хиляди години древните цивилизации са използвали лечебните свойства на прополиса.  Гърците са го прилагали при лечение на абцеси, асирийците го нанасят върху рани и тумори, за да се борят с инфекцията и да подпомогнат лечебния процес, а египтяните го използвали за балсамиране на мумиите.

Изследователите са идентифицирали повече от 300 съединения в прополис, като по-голяма част са форми на полифенолите - антиоксиданти, които се борят с болести и увреждане в организма. Макар че научните изледвания на прополиса са ограничени, смята се, че той има антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства и осигурява защита от някои бактерии, вируси и гъбички. Прополисът може да бъде закупен в аптеки, магазини за здравословна храна и естествено от пчелари.

Същото важи и за клеевата тинктура. Клеевата тинктура е спиртен или воден извлек на прополис. Обикновено се среща под форма на 30% спиртен извлек. Понастоящем няма медицински препоръчителна доза, тъй като са необходими повече изследвания. КАК ГО ИЗПОЛЗВАМЕ НИЕ - за профилактика, приемът е сутрин 10-20 минути преди храна, разтворен в малко топла вода или мляко - при възрастни до 25-30 капки, при деца се използват толкова капки на колкото години е детето. С лечебна цел това количество се приема 2-3 пъти дневно. Не се препоръчва продуктът да се дава на деца под 3-годишна възраст.

Външното приложение на клеевата тинктура е подходящо при заболявания на устната кухина - херпеси, афти, гингивит, пародонтози, глосити, стоматити, ангини, болки в гърлото и при заболявания на кожата - повърхностни наранявания, акне, пустули, рагади, херпес.

В натуралната клеева тимктура има утайка (финни частици прополис, които също така полепват и по използвана чаша), преди да я използвате разклатете шишенцето за да се вдигне от дъното. Понякога може да се получи запушване на отвора на шишето - отпушете с игла или някакъв тънък остър предмет.

 

Ето няколко проложения на клеенвата тинктура

ПРИ ГРИП и ЗАЧЕРВЕНО ГЪРЛО

При деца с грип се препоръчва по една капка за всяка годинка-разтворени в малко сок, мляко, вода или чай. При вече настъпил дихателен проблем, дозата се увеличава два-три пъти. При възрастни могат да се прилагат  30-40 капки от клеевата тинктура на ден. Приема се 1-2 часа преди ядене. Ако вече сте покосени от грипа, дозата трябва да се увеличи двойно, за да може да има ефект. Това ще рече – около 60-70 капки дневно. Ако гърлото е зачервено - се прави запарка от лайка с няколко капки клеева тинктура, която се използва за гаргара.

ПРИ РАНИ и КОЖНИ ПРОБЛЕМИ

Прополисът притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства, което го прави изключително полезен при заздравяването на рани. Проучвания сочат, че прополисът помага за по-бързото възстановяване на тъканите и растежа на нови здрави клетки, при хора с травматични изгаряния. Дори се твърди, че спиртният извлек от прополис е по-ефективен от стероиден крем за намаляване на мастоцитите при рани при орална хирургия.

При акне или гъбички - засегнатите участъци се намазват с тампон, напоен  в клеева тинктура. Нужно е „компресът” да се остави да действа  няколко минути без измиване, за да може ценните  съставки да проникнат в кожата. Мехлемите, които съдържат прополис, могат да помогнат за ускоряване на времето за излекуване и намаляване на симптомите, както при херпес, така и при рани от генитален херпес.