Какво правят ПЧЕЛИТЕ през ЕСЕНТА

Когато времето е хубаво, обожавам да се разхождам около кошерите си и просто да наблюдавам пчелите. Чудили ли сте се какво се случва с пчелите през есента и по-студените месеци от годината? За разлика от някои видове земни пчели, медоносните пчели никога не спят зимен сън, те остават активни през цялата година.

Какво правят пчелите през есента? Събират нектар, прашец, прополис, охраняват кошера… все обичайни неща за тях . През есента, когато температурите са над 13 °c, пчелите продължават да търсят нектар и прашец, носят и вода. По това време на годината на мястото на „летните пчели“ работнички са се излюпили „зимните пчели“. Наистина е много важно, медоносните пчели, родени през есента, да бъдат особено енергични и здрави, тъй като те ще бъдат тези, които ще поддържат семейството живо през зимните месеци.

Излюпените през есента пчели са малко по-различни от летните, тъй като при тях се активира генът за производство на мазнини и те наддават възможно най-много тегло, което им е необходимо да се подържат топли и същевременно да поддържат топлината в т.нар. „зимно кълбо“, което всъщност вече при нас е сформирано, защото нощните температури не надвишават 10 °.  Кълбото се образува около майката и пилото, колкото и е то. Пчелите пърхайки с крила и притискайки се една в друга поддържат температура в кълбото около 34-36°. В по-топлите дни, като този , пчелите летят, но колкото по-студено става, толкова по-редки и по-единични стават полетите им.

За разлика от летните пчели, които живеят едва около шест седмици, тъй като работят много усилено, зимните могат да живеят до шест месеца, а една от основните им задачи в края на живота им е да отгледат новото първото пролетно поколение.

Какво правят пчелите през есента - вижте още малко и във видеото.

 

ПЧЕЛЕН ДАР