ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Пчелният прашец е признат от учените по цял свят като вещество,  което подпомага имунната система, оздравителните процеси, придава жизненост и енергия. Той съдържа белтъчини, ензими, витамини, пробиотици, минерални вещества, които съживяват организма. Изключително богат е на протеини, което обуславя силното му динамизиращо въздействие върху човешкия организъм, аминокиселините преборват физическата и умствената умора, а съдържанието на селен забавя клетъчното стареене. Химичен състав на пчелен прашец: 30 % смилаеми въглехидрати; 26 % захари (предимно фруктоза и глюкоза); 23 % белтъчно съдържание; 5 % липиди; 2% фенолни съединения; 1.6 % минерали (включително калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, мед, цинк, манган, силиций и селен); 0.6% водоразтворими витамини и киселини (включително В1, В2, В6 и С); 0.1 % мастноразтворими витамини (включително витамини А, Е и D).

Пчелният прашец е известен като ефективен имуностимулант, а употребата му е един от най-добрите начини за постигане на стабилен хранителен режим  

 

пчелен прашецУникалните качества на пчелния прашец го правят незаменим в различни области от хранителната промишленост, медицината, козметиката и др. Със своя богат състав и изразения биологичен ефект той намира приложение и като добавка, целяща повишаване на съпротивителните сили на човешкия организъм.

Пчелният прашец са зърна с овална форма и размер от 10 до 150 микрона. Още при събирането му пчелите го смесват със секрет от слюнчестите жлези и нектар. Цветът на пчелния прашец е различен от бял през различни нюанси на жълто, кафяво, червено до черен. Понякога този, който се предлага на пазара е еднороден на цвят, целенасочено събиран от пчеларя в точно определен момент, но най-често е смесен. Преобладаващата растителност по-време на събирането на прашец, определя и цвета му.

пергаПчелите събират прашец още с пукването на пролетта и първите цъфтежи на растенията – дрян, леска, кокиче и го складират в питите в кошера, а при напълване на 2/3 от килийките на питата, го заливат с мед, за да се консервира. При престоя си в килийките в това състояние, в прашеца протича млечно кисела ферментация, той става стерилен и с много по-силно изразени хранителни и лечебни свойства. Този пчелен прашец се нарича перга. Значението на прашеца за пчелното семейство е голямо - използва се като храна, за отглеждане на личинките, за произвеждане на восък и пчелно млечице. Средно за една година едно добре развито пчелно семейство консумира около 30 кг. прашец. С покачването на температурата, през месеците април, май и юни събирането на прашец става все по-активно. Това е и периодът, в който е удачно пчеларите да отнемат част от него(не по-вече от 20%)  от пчелите, без вредни последствия за тях.  

прашецоуловителиПчелният прашец се събира от кошерите посредством прашецоуловители – приспособление представляващо решетка с точно калибровани отвори, които се поставят на входа на кошера. Натоварените с прашец пчели минават през тях и част от зърната падат от крачетата им и попадат през мрежа в чекмеджетата, на оборудваните за целта кошери. За да се избегне влошаване на качеството му, поява на бактерии и плесени, прашецът от чекмеджетата трябва да се взема всеки ден, особено при райони с по-влажен климат.  Добитият прашец се изсушава в специални сушилни или просто на топло и сухо място, при температура не по-висока от 40°С.

 

пчелен прашец памуклийкаПриоритет в събирането на прашец, трябва да бъде хуманността към пчелите. Всички пчелари знаят колко е важен прашецът за едно пчелно семейство, а масовите добиви на прашец и средствата от него не могат да компенсират неговата загубата. Има различни прашецоуловители – даващи повече или по-малко добив, има и приказка „има ли прашец - има пило, има мед“ и обратното. Използваните от нас прашецоловители са с диаметър на отвора 5,1мм, специална благодарност на Софрон Софрониев, който аргументира нашия избор. Не сме стари пчелари, но другото, което установихме и се съобразяваме с него, че в края на юни и юли, когато цъфти при нас памуклйката, събирането на прашец не трябва да бъде целодневно, най-добре сутринта до 11:00ч. След този час облитането на търтеите е особено активно, а дори и при оставени отвори за тях, те се затрудняват, а това възпрепятства цялата работа на кошера.

Дълг на пчеларя е да има ориентир в пашата на пчелите, да внимава цветният прашец да не е замърсен. Ако районът, в който се намира пчелина се третира с пестициди, то събирането на прашец не трябва да се извършва в продължение на няколко дни до седмица след третирането, защото прашецът във всяка гранула е събиран от много цветя и дори малки количества пестициди по растенията могат да се натрупат бързо, и да достигнат значителни концентрации.