ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Пчелното млечице стимулира общо организма и регулира производството на адреналин, което води до уравновесяване на нервната дейност и овладяване на безпокойството и безсънието. Забавя преждевременното застаряване на органите и кожата. Пчелното млечице подобрява имунната система, подпомага заздравяването на рани, има антитуморни / противоракови свойства, понижава нивата на холестерола, увеличава метаболизма на мазнините и не на последно място е изключително мощен антиоксидант. Пчелното млечице съдържа богато разнообразие от хранителни вещества, включително и минерали като калций , мед , желязо , фосфор, силиций , сяра, и калий , както и изобилие от B-семейни витамини , биотин , инозитол, фолиева киселина, нуклеинови киселини, гама-глобулин и 17 различни аминокиселини, включително 8-незаменими, които човешкото тяло не може да си произведе.

пчелно млечицеПчелното млечице съдържа всичките 8 аминокиселини, които са необходими за изграждането и съществуването на човешкия организъм. Пчелното млечице е и супер храна.  

 

Пчелното млечице се произвежда от млади пчели, на възраст от 6 до 14 дни. Млечицето е два вида - обикновено и маточно. То се отделя от жлези, намиращи се в главата на пчелата, близо до нейния мозък - долночелюстни (хипофарингиални) жлези и глътъчните (фарингеалните), когато е за пчелата майка. Пчелното млечице е с белезникав цвят, специфичен аромат, киселосладникав вкус и изключително висока хранителна и биологична стойност. От 10 до 18% от състава му са протеини - албумин, глобулини, гликопротеини, липопротеини и 23 аминокиселини. Като изключително богат източник на енергия и витамини(  С, витамини В-комплекс, витамини D и Е) , пчелното млечице се препоръчва за преодоляване умората при смяната на сезоните и за преодоляване на натрупания стрес.

Захарите (глюкоза, фруктоза, незначителни количества рибоза, малтоза, изомалтоза, гентиобиоза, тураноза, трехалоза)  в пчелното млечице са от 9 до 15%, липидите  (феноли, стероли, глицериди, восък, неутрални мазнини, фосфолипиди, свободни от органични киселини) от  1,5 до 7%. Наред с ензимите (амилаза, инвертаза, каталаза, кисела фосфатаза и др.), невротрансмитерите (ацетилхолин и холин) и половите хормони (естрадиол, тестостерон, прогестерон), пчелното млечице съдържа и неизвестна все още за учените субстанция, която е около четири на сто от теглото му. Никой не знае каква точно е тя. Единственото, което се знае е че съдържа необичайни неизвестни катализатори или ензими, които спомагат подмладяването.

пчелно млечицеМного специалната хидрокси киселина, наречена 10-HDA е активната съставка на пчелното млечице, която спомага засилването на имунната система и забавя стареенето на организма. Тази киселина се съдържа само в пчелното млечице и не може да се създаде по изкуствен път. Наличието на 10-HDA в пчелното млечице, води до попадането и в белите кръвни клетки, като ги стимулира да убиват вируси и бактерии, включително "Streptococcus", "Staphylococcus", както и вируси, които причиняват херпес и хепатит. 10-HDA потиска и развитието на бактерии и плесени.

Процентното съдържание на 10-HDA в пчелното млечице определя неговото качество. За качествени млечица на българския пазар се считат тези от 1.5% до 2.3%, а на световния от 1.5% до 4%.

мед с пчелно млечицеДобиването и съхранението на пчелно млечице е трудно. За разлика от меда, пчелното млечице е продукт с малка трайност – при температура от 0 C до 5 C (съхранение в хладилник) е 6 месеца, а при замразено състояние е година и година и половина. Пчелното млечице се съхранява и под формата на прах, получен чрез лиофилизацията - процес, при който се извлича водата от продукта под действието на висок вакуум и ниска температура, без това да оказва влияние върху хранителните му качества. Срокът на съхранение в този случай е до 4 години.

Смесването на пчелно млечице с мед в отношение 1/100, гарантира доброто му съхранение, особено при ежедневна консумация, но има вероятност да се влошат качествата му,  защото ензимите, съдържащи се в меда, разрушават някои от съставките на млечицето.   

добиване на пчелно млечицеЕдинственият начин за добиването му е чрез естествени процеси в пчелния кошер. Един силен кошер в активен сезон може да произведе около 500 грама млечице. Необходимо е силно пчелно семейство с много млади пчели. Пчелната майка се отстранява и се поставят „маточници“ - специални килийки за отглеждане на пчели-майки, със заложени ларви в тях. Пчелното семейство не може да живее без пчела-майка, ето защо пчелите работнички започват усилено да произвеждат пчелно млечице и да запълват с него специалните клетки, за да отгледат такава. До два-три дни клетките са изпълват с пчелно млечице с най-добро качество и може да започне изземването му - ръчно, като пчелното млечице се изстъргва с дървена или стъклена лъжица. Всеки маточник съдържа по 200-300 мг. млечице, а в един кошер могат да се поставят около 50-100 маточника. Процесът се повтаря, но важно е, в определен момент от време, в кошера да се позволи наличието на няколко пчелни майки, в противен случай, пчелите-работнички ще спрат производството на пчелно млечице.

Към настоящия момент, ПЧЕЛЕН ДАР не предлага продукт ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ.