ПЧЕЛЕН ВОСЪК и ПЧЕЛНА ОТРОВА

Пчелният восък не е супер храна, но изключително чист и устойчив на външна среда пчелен продукт. Пчелният восък съдържа свободни киселини, алкохоли, въглеводороди, аромати. Използва се за лечение на горните дихателни пътища, като се правят инхалации, усилва имунната система, ползва се при ревматизъм, за лечение на рани, раздразнена кожа и др. 100 % чистият восък е с бял цвят. Колкото повече престоява в кошера, толкова повече променя цвета си. Като готов продукт, пчелният восък е с еднороден цвят (от светло жълт, до кафяв) и структура, мирише на мед , няма вкус, а при дъвчене не лепне по зъбите. Може да се разтваря само в етерични масла или при висока температура 60-70⁰С.

Днес, практическото приложение на пчелната отрова, с лечебна цел, има достатъчна научна обосновка, която конкретизира: пчелната отрова е силен имуностимулатор, помага при лечението на хроничен бронхит, трофични язви, варикозно разширени вени, аденом на простатната жлеза, оплешивяване, простатит, дисфункция на яйчниците и безплодие, миома, ендометриоза и нормализира обмяната на веществата, регулира мастната обмяна. Два от основните елемента на пчелната отрова са мелитън и апамин. И двата са особено токсични, но при правилно дозиране имат свойството да унищожат една клетка, без да се вреди на останалите. Мелитинът се състои от 26 аминокиселини, ензими, серотонин и хистамин и активира хормона на надбъбречната кора – кортизол и е ефикасен срещу редица заболявания, включително определени видове артритни и ракови болести. Апаминът - стимулира нервната система, активира секреторна функция на панкреаса и храносмилателния тракт, повишава кръвното налягане. Неорганични киселини, като: солна, мравчена, ортофосфорна и някои химични елементи: въглехидрати, водород, азот, цинк, сяра, йод, магнезий, хлор, оказват положително влияние върху метаболизма. Освен това, като част от естествената пчелна отрова съдържа хидрокортизон, което е няколко пъти по-мощен синтетичен и го прави един добър противовъзпалителен ефект. Доказано е, че пчелната отрова понижава холестерола в кръвта, нормализира процесите на окисляване-регенеративна на тялото, повишава нивото на хемоглобина, нормализира сърдечния ритъм, подобрява зарастването на рани, разширява кръвоносните съдове на мозъка и още много, много... 

!!! Преди да се предприеме каквото и да е било лечение с пчелна отрова, задължително е да се направят изследвания за алергичност към нея.