Моркови с мед

Морковите имат редица ползи за красотата и здравето - красива и млада кожа, могат да предотвратят развитието на рак, подобряват зрението - богати са на бета-каротин, който се преобразува в черния дроб във витамин А, трансформиращ се във вътрешния слой на окото в родопсини, зрителни пигменти, които са необходими за добро нощно виждане, предпазва от дегенерация на макулата и старческо перде, помагат в борбата със стареенето и са естествен антисептик.

Необходими продукти:

  • 400 гр. млади, пресни моркови (1 средно голяма връзка),
  • 50 гр. масло,
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 с. л. мед
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • сол на вкус

Зелените части на моркова се почистват почти до края, морковите се накисват във вода и се почистват добре. Слагат се за около 2-3 минути(зависи от големината им) във вряща вода, изваждат се и се оцеждат.

Поставяме оцедените моркови в тава с хартия за печене. Разтапяме маслото и го смесваме с меда, кимона, балсамовия оцет и солта. Изсипваме сместа върху морковите и леко ги разбъркваме, за да се разпредели равномерно.  

Пекат се във предварително загрята фурна на около 200-220 градуса за 10 минути, като на половината време отново се разбъркват. Сервират се топли. Може да добавите към сервирането и сос по вкус. Последно ги сервирах с млечен чеснов сос - получи се.

За любителите на мръвката... към продуктите можете да добавите и 100-150г бекон, шунка или прошуто. Избраният продук се нарязва на тънки ивици и се слага редом в тавата за печене. Получава се невероятен вкус. 

ПЧЕЛЕН ДАР