ТЪРТЕИТЕ

Пчелният е кошер е една малка вселена, тук има всичко необходимо един изключителен животински вид да оцелее… всъщност да води съвсем пълноценен живот и то милиони години… истината е, че всичко, което е в пчелния кошер може да помогне и на нас хората, да водим един по-пълноценен живот. Знаете, нали?!  

Но… какво има в пчелния кошер – днес,  ще ви запозная с един от обитателите му и като представител от женски пол реших да започна първо с единствения представител от мъжки пол в кошера - ТЪРТЕЯТ.

Търтеите са мъжете в колонията, те се различават съществено от другите пчели тук. Те са много по-закръглени, а освен това имат толкова големи очи, че почти не може да се види главата им. И освен, че са единствените мъжки пчели тук, те са и единствените, които нямат жила – съвсем безобидни са!!! И-и-и много сладки.

В едно нормално пчелно семейство има само няколкостотин търтея и основната им задача е да се чифтосват с царицата, а огромните им очи им помогнат да я намерят по време на полета, защото чифтосването става във въздуха. 

Когато царицата – вече пчела майка снесе неоплодено яйце, то се превръща в търтеи. това означава, че търтите нямат бащи, но имат дядо – някакъв далечен и отдавна мъртъв търтей, чиято натрупана сперма е създала майка им. Защо? Защото - по време на полет, всеки търтеи, който успее да се свърже с царицата, не успява да се откачи от нея или след чифтосването репродуктивните органи на търтея се откъсват и остават в царицата, убивайки го. 

Но дори и да не участва в брачен полет - продължителността на живота на търтея е твърде къса. Ако храната е малко или ако зимата наближава, търтеите биват изгонени от кошера, защото не допринасят по някакъв начин за набавянето на храна и опазването на пчелната колония, дори обратното – те са и вече в тежест – излязат ли от кошера - не издържат много дълго навън.

Много рядко в дадено пчелно семейство остават да презимуват търтеи и то малцина… - сякаш пчелите усещат, че нещо не е съвсем наред с майката и се презастраховат. Но в действителност търтеи може да има по всяко време на годината – дори и през зимата. Ако по-някаква причина семейството остане без майка и не може да си създаде нова, то функциите на майката се поемат от една и често повече пчели работнички, естествено те снасят само неоплодени яйца, от които се излюпват единствено и само търтеи. Също - ако има някакъв проблем с пчелната майка, дори и да е налична в кошера, тя започва да снася предимно неоплодени яйца и в един момент броя на търтеите става повече от броя на пчелите работнички и семейството загива, особено ако пчеларя не се намеси навреме. Да-а-а  семейство само от търтеи при пчелите е невъзможно…