Как да познаем истинския пчелен мед

Как да познаем истинския пчелен мед

Чистият мед е дело единствено и само на пчелите. Ето защо не обичам да говоря за истински или фалшив пчелен мед, но се налага – защото все повече продукти с етикет ПЧЕЛЕН МЕД, които са евтини имитации на истинския пчелен мед, стоят по рафтовете на магазините, по пазарите и сергиите, включително и по улиците продавани от различни хора, представящи се като производители.

Попаднали сте на нашата страница може би случайно, търсейки начин да разберете кой мед е истински и кой фалшив? Не търсете повече!  Ние от ПЧЕЛЕН ДАР сме тук и ще ви помогнем, да намерите конкретната информация относно "Показатели за истински мед", която търсите!

И така - както всеки ценен продукт и пчелният мед има евтини имитации. В подобията на пчелния мед се влагат какви ли не вещества. Потребителите трябва да знаят за това и същевременно трябва да се научат да разпознават истинския пчелен мед от фалшивия.

Към днешна дата могат да бъдат обобщени три основни групи фалшифициран пчелен мед: пчелен мед с добавени външни продукти след изваждането му от кошера, пчелен мед с добавяне на сладки продукти(сиропи, които не са с естествен нектарен произход), както и напълно изкуствен мед или т.нар. глюкозо-фруктозен сироп.

Може би най-често срещаният фалшифициран мед е пчелен мед с добавен сироп. Това е една изключително лоша практика с цел повишаване на добивите, а имено - по време на паша пчелните семейства се подхранват – така подадения сладък сироп минава през пчелите и отива в кошера, където те го смесват с естествения нектар и резултатът е мед, но какъв?! Пчелен мед с голямо количество изкуствен подсладител, който често не може да се различи от истинския пчелен мед и единствено лабораторен анализ може да докаже разликата и наличието на добавка в него. За съжаление това е истината и потребителят на натурален пчелен мед бива лъган.

Независимо от това къде си купувате мед, винаги трябва да четете етикета, а когато имате възможност – питайте от къде и кога е събиран. Питайте всичко, което ви интересува – колко са пчелните семейства, колко добивът от семейство, къде е разположен пчелина – колкото повече информация си съберете, толкова по-лесна става сметката и проверката. Давам пример с нас: Имаме 103 пчелни семейства, разположени в ПП“Странджа“, пчеларската година беше добра там (има доста пчелари-може да се провери), времето беше хубаво по време на цъфтежа на акацията, ливадните билки, липата и мана имахме – средния добив на мед от кошер за нас беше 11-12кг., а лабораторните ни анализи, могат да кажат останалото.

Как да разберем дали в буркана, който сме си купили от магазина, от пазара или от сергията край пътя има качествен мед?

Методи за определяне на качеството на меда

Хората имат свои собствени методи за това как да се определи качеството на меда, например, с химически молив. Същността се състои в следното – моливът се потапя се в капка мед, ако пусне боя - има примеси. Има и друг популярен метод за идентифициране на фалшиви мед. Капнете мед върху салфетка, ако капката запази формата си, значи медът е качествен - ако се разтече и намокри салфетката, медът е с примеси, всъщност това не би трябвало да е съвсем точно, защото медът може да не бъде и достатъчно добре узрял( с по-голямо водно съдържание), а в този случай пчелният мед е винаги по-рядък и капка по-трудно се задържа.

Как да познаем истинския пчелен мед   Как да познаем истинския пчелен мед

Когато купувате мед, обърнете внимание на характеристиките му – медът никога не е с много силно изразен еднотипен аромат. Помолете да го дегустирате, медът е сладък, но не чак толкова колкото захарта, вкусът на меда зависи от източника на нектар от който е създаден, от някой той е с известна стипчивост, от други с лека горчивина, мановият мед е с лек вкус на карамел и така нататък. Обръщайте внимание и на цвета на пчелния мед. Не пропускайте и на консистенцията на меда - при температура от 20 градуса по Целзий, узрелият и некристализирал пчелен мед се завива около лъжица и прави сладки струи.

Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се спуска и остава на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.

Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира, без да се пени, докато имитациите образуват мехури и трудно се карамелизират - отново заради водата в тях.

Как да се определят примесите в меда

За да се идентифицират различните примеси в меда се прилагат различни начини, като най-сигурните са естествено отново лабораторните анализи, но в домашни условия могат да се приложат и този - в чист прозрачен буркан се слага малко количество мед, след това се добавя дестилирана вода, разтваря се меда а ако има нещо в него то то се утаява на дъното на буркана.

Откриването на нишесте в меда става по следния начин: В стъклен буркан се слагат 3-5 мл воден разтвор на мед(1:2) и се добавят 3-5 капки разтвор на йод или тинктура. Ако медът съдържа нишесте(или брашно), разтворът се превръща в синьо.

Смес от нишесте сироп (смес от студена вода и скорбяла захар) може да бъде разпознат от появата на лепкавост и отсъствие на кристализация. Друга една част може да се смесва с мед 2-3 части дестилирана вода, се добавят една четвърт от 96% алкохол и се разклаща.

Съмнението, че медът има глюкозен сироп, може да потвърдите като към лъжица мед добавите дестилирана вода и една четвърт от количеството 96% алкохол, разклатете добре и ако полученото добие млечен цвят, а на дъното се получи нетипична лепкава маса, то пчелният мед е примесен.

Откриване на примеси като цвеклова захар (меласа) и обикновена захар може да стане чрез 5-10% разтвор на мед и вода и сребърен нитрат.  Ако резултатът е бяла утайка от сребърен хлорид, това показва присъствието на примеси.

Откриването на примеси в меда в домашни условия е труден, сложен и често не съвсем достоверен процес.

Запомнете, в лабораторните анализи има заложени референтни стойност на захароза според вида мед - колкото по-ниска е захарозата в меда, толкова по-добро е неговото качество.

Когато купувате мед се уверете, че не е ферментирал – да – това се случва. Често в не добре узрелия протича ферментация, която разваля качествата на меда. Ако при разбъркване, почувствате, че той се разпенва, на повърхността му видите  мехурчета и от него идва кисел мирис, то вероятно медът е започнал да ферментира. 

Не избягвайте кристализиралия мед. Кристализацията на меда е естествен процес и гаранция, че медът не е допълнително обработван. Избягвайте покупка мед от пчелини, разположени по протежение на маршрутите за движение, с тежък трафик. Този мед може да бъде с повишено количество на оловни съединения и други вещества, които попадат на цветята с отработените газове от автомобили. С нектара и прашецът оловото попада в меда, а това е опасно за здравето на тези, които го използват.

Надяваме се, че успяхме да ви помогнем малко повече в това как да различите истинския пчелен мед от фалшивия. 

Винаги човек се чувства приятно, когато в интернет се натъкне на добро предложение, нали?! Е, чрез нас може да се сдобиете и с нужните ви натурални пчелни продукти, включително истински пчелен мед . Посетете нашия онлайн магазин и ще останете доволни! А ако имате допълнителни въпроси – не се колебайте – Свържете се с нас!

*Информацията, публикувана или предоставена на сайта www.pchelendar.com е само с информационна цел и не е предназначена да замени медицински съвети или рецепти. Освен това ползите могат да варират в зависимост от вашата възраст, метаболизъм, здраве и начин на живот.